De Braziliaanse regering heeft een verbod van zestig dagen uitgevaardigd op het platbranden van bos voor landbouwgrond of veeteelt. Op die manier doet het land een poging om te voorkomen dat nog grotere delen van het Amazonegebied in vlammen opgaan.
De tijdelijke maatregel valt samen met de start van het 'brandseizoen'. Dat is de droogste tijd van het jaar en tegelijkertijd de periode waarin boeren de meeste stukken bos platbranden. Normaal gesproken kunnen boeren een vergunning aanvragen voor deze methode om land te ontginnen.
Critici zetten vraagtekens bij het effect van het verbod, omdat de meeste branden illegaal worden aangestoken.
Naar aanleiding van de bosbranden in het gebied zocht een camerateam van persbureau Reuters de stamleden van de Mura-stam op:
President Bolsonaro kreeg veel kritiek op de manier waarop de regering omgaat met de vele bosbranden in het Amazonewoud. De aandacht voor de branden was volgens de Braziliaanse regering in de eerste instantie overdreven, omdat er vaker branden in het natuurgebied zijn.
Vorige week stuurde de president het leger naar het Amazonegebied: een beslissing die volgde na grote internationale druk. Finland en Ierland dreigden bijvoorbeeld een handelsdeal tegen te houden als Bolsonaro zijn milieubeleid niet zou aanpassen
Wat is er precies aan de hand in het Amazonegebied? NOS op 3 heeft het op een rijtje gezet:
- Brazilië accepteert toch G7-geld, maar onder voorwaarden
- Waarom de natuurbranden in Afrika anders zijn dan die in de Amazone
- Miljoenen ingezameld voor de Amazone, maar is geld de oplossing voor het probleem?
- Amazone wordt 'de longen van de aarde' genoemd, maar klopt dat wel?
- NASA: ook wij zien toename bosbranden in Amazonegebied