Recente foto van rook in het Amazonegebied
NOS NieuwsAangepast

Bolsonaro stuurt leger naar bosbranden Amazonegebied

De Braziliaanse president Bolsonaro stuurt het leger naar het Amazonegebied in de strijd tegen de bosbranden. Die beslissing volgt na grote internationale druk op de president, omdat hij te weinig zou doen tegen de branden.

Militairen worden per direct naar de brandhaarden gestuurd voor minimaal een maand, blijkt uit een presidentieel decreet. Ook krijgt de brandweer beschikking over extra materieel vanuit de federale overheid.

NOS op 3 zet in de video hieronder op een rij wat er aan de hand is in het Amazoneregenwoud:

De president heeft op de televisie het Braziliaanse volk toegesproken over de situatie in het regenwoud. Daarin zei hij dat de overheid zich bewust is van de gevaren van de branden en dat alle maatregelen worden genomen in een poging om ze onder controle te brengen. Volgens hem hebben de hoge temperaturen en het gebrek aan regen geleid tot een toename van het aantal branden in het Amazonegebied.

Natuurorganisaties stellen daar tegenover dat de bosbranden op de Amazone-percelen in veel gevallen zijn aangestoken door boeren om er soja op te verbouwen en er vee te houden. Volgens die organisaties werkt het beleid van Bolsonaro illegale houtkap in de hand. Experts zeggen dat de milieuwetgeving waarmee het Amazonegebied wordt beschermd minder streng wordt nageleefd onder Bolsonaro.

Gelijktijdig met de toespraak van de president gingen duizenden Brazilianen de straat op in steden als Rio de Janeiro, Sao Paulo en hoofdstad Brasilia om te demonstreren tegen het Amazonebeleid van de president. In andere landen verzamelden mensen zich voor Braziliaanse ambassades, zoals in Chili, Ecuador, Uruguay en Argentinië.

"We moeten iets doen. Jij ook!", zegt een demonstrant in Lima:

Demonstraties in Latijns-Amerika: 'Wat in de Amazone gebeurt is een misdaad'

Correspondent Marc Bessems zag mensen bij hun huizen uit protest op potten en pannen slaan. "Dat was iets dat voorheen vooral bij de vorige president Rousseff gebeurde. Zij was Bolsonaro's grote aartsvijand. Daarom was dit wel pijnlijk voor hem", zegt Bessems.

'Bescherming van bos is onze plicht'

Bolsonaro beloofde in zijn toespraak hard op te treden tegen illegale brandstichting. "Want wij zijn een regering van het zerotolerancebeleid tegen criminaliteit. Op het gebied van milieu is dat niet anders. De bescherming van het bos is onze plicht", zei hij.

De Amerikaanse president Trump meldt dat hij met Bolsonaro heeft gesproken en heeft toegezegd dat de Verenigde Staten bereid zijn te helpen met blussen als dat nodig is.

Volgens correspondent Bessems was de toon van Bolsonaro's toespraak opvallend gematigd, "om zo de pr-schade van de afgelopen dagen te herstellen". Wel blijft het decreet vaag, zegt Bessems. "Want de deelstaten moeten zelf om hulp vragen. Het is afwachten wat het in de praktijk allemaal gaat betekenen."

Het besluit van Bolsonaro volgt op de toenemende internationale druk om actie te ondernemen tegen het grote aantal bosbranden. Zo hebben Frankrijk en Ierland al gezegd een handelsdeal tegen te houden als Bolsonaro zijn milieubeleid niet snel aanpast. Finland wil import van Braziliaans rundvlees in Europa een halt toeroepen.

Het Amazonegebied is met een oppervlakte van ruim vijf miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. 60 procent van het regenwoud ligt in Brazilië. De miljarden bomen in het gebied worden ook wel de 'longen van de aarde' genoemd, omdat het woud veel CO2 opneemt. Daarnaast telt het gebied tienduizenden verschillende dier- en plantensoorten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl