Braziliaanse justitie begint onderzoek naar bosbranden in het Amazonegebied
Braziliaanse aanklagers beginnen een onderzoek naar de ontbossing en de vele bosbranden in het Amazonegebied. Het onderzoek moet achterhalen of er minder streng toezicht wordt gehouden op de milieuwetgeving, wat mogelijk tot een toename van branden heeft geleid.
Experts zeggen dat de milieuwetgeving waarmee onder meer het Amazonegebied wordt beschermd minder streng wordt nageleefd sinds president Bolsonaro aan de macht is. Hij wil de Amazone gebruiken voor land- en mijnbouw, maar natuurorganisaties vrezen de negatieve gevolgen van zijn plannen voor de natuur, het milieu en lokale bewoners.
Woensdag kwamen deze beelden van de branden naar buiten:
De druk op Bolsonaro neemt toe om iets te doen tegen de branden. Vanuit de hele wereld komen bezorgde reacties binnen. De Franse president Macron spreekt van een internationale crisis en VN-secretaris-generaal Guterres zegt "zeer bezorgd" te zijn.
Verder zijn in veel landen #PrayForTheAmazon en andere hashtags trending. Ook bekendheden als de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo roepen op om iets te doen tegen de branden.
Internationale media spreken van een recordaantal natuurbranden in Brazilië: meer dan 74.000, een groei van ruim 80 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Bijna 40.000 daarvan zijn in de Amazone. NRC sprak met een bosbrandenonderzoeker van NASA, die uitlegt dat er mogelijk sprake is van een verkeerde interpretatie van de cijfers.
De Braziliaanse ruimtevaartorganisatie INPE telt weliswaar de branden en komt op het hoge aantal uit, maar de methode die daarbij wordt gebruikt, kan een vertekend beeld geven. "De pixels die de INPE-satellieten bekijken, hebben een afmeting van ongeveer 375 bij 375 meter op de grond. Elke keer dat een satelliet over een gebied vliegt en aan de hand van infraroodstraling brand detecteert, telt als een fire count", citeert de krant NASA-onderzoeker Niels Andela.
NRC stelt vast dat één brand meerdere pixels kan beslaan en één pixel meerdere branden kan bevatten. Ook zouden branden meermaals geregistreerd worden bij elke nieuwe satellietovergang. Hoogleraar Guido van der Werf, zelf ook oud-NASA-onderzoeker, zegt tegen de krant dat ook de koolstofuitstoot dit jaar nog niet uitzonderlijk te noemen is.
Bolsonaro: te weinig middelen
Ondertussen is de Braziliaanse minister van Milieu in de stad Salvador uitgejoeld bij een bijeenkomst over klimaatverandering. Bolsonaro zelf zei vandaag dat zijn regering niet de middelen heeft om de natuurbranden in de Amazone te bestrijden.
"Iedereen geeft ons de schuld van de branden, maar de Amazone is groter dan Europa. Hoe moeten we dat gaan blussen?", zei hij. Ook verweet hij Duitsland en Noorwegen dat ze zich onlangs voorlopig hebben teruggetrokken uit een fonds ter bescherming van het Amazonegebied. Eerder zei Bolsonaro nog dat Brazilië het geld van die landen niet nodig had.
Ook vanuit Nederland spreken mensen hun afschuw uit over de natuurbranden. Op sociale media wordt de Nederlandse ambassadeur in Brazilië opgeroepen om de president te bellen. In een tweet bedankt het ministerie van Buitenlandse Zaken iedereen voor de berichten.