Kampioen Verbij: 'Een mooie titel waar ik trots op ben'

Kai Verbij toonde in Collalbo, na een matige eerste seizoenshelft met fysiek ongemak, zijn klasse door de Europese titel op de sprint te prolongeren. Verbij was blij, maar reageerde zoals wel vaker betrekkelijk ingetogen op zijn zege.

"Het is een mooie titel die ik mee kan nemen naar huis en waar ik trots op ben", sprak een tevreden Verbij. "Maar makkelijk was het niet. Het deed gewoon pijn. Vergeleken met de nummer twee heb ik een heel groot gat, maar ik heb er wel voor gestreden."

Twee jaar geleden veroverde Verbij in Heerenveen zijn eerste Europese titel, zonder één enkele afstand te winnen. In Collalbo won hij er drie. "Bij alle andere vierkampen die ik heb gewonnen, heb ik geen enkele afstand gewonnen", aldus de de 24-jarige Leiderdorper. "Dus het is mooi dat ik het hier wel kan."

Met drie afstandszeges op zak ging Verbij de afsluitende 1.000 meter in met het idee om vooral geen fouten te maken. "Ik hoefde geen 10 te rijden, een 6 of 7 was genoeg. En ik heb me aan mijn opdracht gehouden."

"Bij de WK sprint ging ik ook bijna op mijn snoeperd. Ik dacht: ik moet een strakke race rijden zonder te veel risico te nemen. Gewoon mooi schaatsen. En dat heb ik gedaan. Met een mooie tijd als gevolg."

Krol: 'Reden voor klein glimlachje'

Op de afsluitende 1.000 meter was alleen Thomas Krol sneller dan Verbij. Krol reed in de eerste rit, in zijn eentje, een nieuw baanrecord. "Toch een reden om met een klein glimlachje het toernooi af te sluiten", was zijn reactie.

Krol na baanrecord: 'Reden voor klein glimlachje'

Op de eerste dag van de EK ging Krol onderuit op de 1.000 meter, waardoor zijn klassement meteen aan gruzelementen lag. "Dat steekt wel. Ik heb gisteren te veel fouten gemaakt, de ene misser na de ander. En dan ga ik er ook nog bij liggen. Het huilen stond me nader dan het lachen."

Ook bij de derde Nederlander op de EK sprint, Kjeld Nuis, liepen de emoties in Collalbo hoog op. Vooral vrijdag, na zijn veelbesproken diskwalificatie. Nuis maakte zaterdag zijn excuses tegenover de scheidsrechter vanwege zijn gedrag, maar bleef erbij dat zijn diskwalificatie onterecht was.

Nuis maakt excuses, maar baalt nog steeds als een stekker van diskwalificatie

STER reclame