NOS Schaatsen

Nuis maakt excuses, maar is het nog steeds niet eens met diskwalificatie

Nuis maakt excuses, maar baalt nog steeds als een stekker van diskwalificatie

Hij stond zaterdag in Collalbo nog wel aan de start van de tweede 500 meter bij de strijd om de Europese titel op de sprint, maar echt gefocust was Kjeld Nuis na zijn diskwalificatie een dag eerder op de 1.000 meter niet meer.

"Ik vind nog steeds dat ik niet heb afgesneden", zei de tweevoudig olympisch kampioen, die wel zijn excuses aanbood bij scheidsrechter Berri de Jonge, die hem vrijdag meedeelde dat hij uit het toernooi lag.

Nuis reageerde vrijdag furieus op de diskwalificatie, ging verhaal halen bij De Jonge en pakte de scheidsrechter ook nog bij zijn arm. Een dag later was de woede nog steeds niet gezakt, maar gaf Nuis wel toe dat zijn gedrag niet echt door de beugel kon.

Heetst van de strijd

"Dat was een sporter in het heetst van de strijd, met de emotie dat hij net naar huis is gestuurd, die verhaal wil halen, wil weten waarom hij naar huis moet. Een sporter die net een baanrecord heeft gereden, het baanrecord van Shani Davis met bijna een seconde verbetert en dan hoort dat hij eruit ligt. Daar heb ik mijn excuses voor aangeboden. Berri zei: ik snap het."

'Ze hebben het mij niet kunnen uitleggen'

Een dag na zijn uitsluiting is Kjeld Nuis nog steeds verbaasd over zijn diskwalificatie.

Een dag na de diskwalificatie bestrijdt Nuis nog steeds het besluit. "Ze hebben mij niet kunnen laten zien waarom ik ben gediskwalificeerd. Ze hebben het verhaal drie keer veranderd. Ik ken de foto waarop te zien zou zijn dat mijn schaats door de lijn breekt, maar dat is een foto van buitenaf. Ik heb zoiets eerder gehad en toen heeft de ISU er ook naar gekeken en er geen punt van gemaakt."

Nuis hoopt op aanwijzing voor WK sprint

De diskwalificatie op de EK sprint kan grote gevolgen voor Nuis hebben wat betreft de WK sprint. Hij mist in Collalbo directe plaatsing, maar de KNSB zou de tweevoudig olympisch kampioen kunnen aanwijzen, zodat hij toch een ideale voorbereiding zou kunnen doen op het mondiale sprinttoernooi in Thialf.

Nuis zou een aanwijzing terecht vinden. "Ik was hier Europees kampioen geworden. Ik heb laten zien op een heel hoog niveau te zitten. Nog even een ander toernooi moeten afwerken is geen ideale voorbereiding, maar het is niet in mijn handen."

STER reclame