Woedende Nuis haalt verhaal bij scheidsrechter na diskwalificatie

De eerste dag van de EK sprint bij de mannen in Collalbo eindigde met een tumultueuze diskwalificatie van Kjeld Nuis op de 1.000 meter. Nuis tikte in de eerste binnenbocht twee blokjes weg en dat mag volgens de reglementen niet.

De olympisch kampioen reageerde woedend. Maar volgens de schaatsanalisten van de NOS was de diskwalificatie terecht. "Er is eigenlijk geen enkele discussie", zei Erben Wennemars. "Vroeger lagen de blokjes op de lijn, maar nu liggen ze aan de binnenkant. Als je een blokje aantikt, ben je te allen tijde fout."

"De scheidsrechter die de beelden ziet, trekt gewoon zijn conclusie", vult Rintje Ritsma aan. "Die moet rechtlijnig zijn. Nuis is klaar."

Schaatsanalisten: 'Geen discussie over diskwalificatie Nuis'

"We hebben heel veel sympathie voor Kjeld Nuis, maar dit mag gewoon niet", stelt Wennemars.

Boze Nuis haalt verhaal

Nuis leek op de 1.000 meter het baanrecord van Shani Davis te verpulveren en de leiding in het klassement van Kai Verbij over te nemen. Na zijn diskwalificatie haalde hij woedend verhaal bij de scheidsrechter.

"Ik heb geen centimeter afgesneden, ik heb niets fout gedaan", beet Nuis de official toe. Nuis wilde de beelden zien, maar de scheidsrechter ging niet op die eis in. Na een cynisch handje verliet Nuis vervolgens stampvoetend het stadion.

Het moment van de dag: Nuis tikt twee blokjes weg Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nuis wilde verder niets meer zeggen, ook niet later op de avond in het hotel. Zijn coach Jac Orie, die een protest indiende tegen de diskwalificatie, deed dat wel.

"Als hij met zijn schaats over de lijn is gegaan, is het duidelijk. Dan lig je eruit. Maar de arbitrage heeft het ons nog niet duidelijk kunnen laten zien. Je ziet inderdaad twee blokjes over het ijs schieten, maar je ziet op de tv-beelden niet dat hij over de lijn gaat met zijn schaats", aldus Orie.

Verbij: 'Rot voor Nuis, mooi voor mij'

Door de diskwalificatie van Nuis won Kai Verbij de 1.000 meter, waardoor hij met twee afstandszeges ruim aan de leiding gaat na de eerste dag van de EK sprint. "Het is een vreemde uitslag", reageerde Verbij.

Verbij: 'Rot voor Nuis, mooi voor mij'

De Leiderdorper had het blokjesincident zelf niet gezien. "Maar als je een blokje aantikt, ga je door de lijn. Bij de WK sprint van vorig jaar is het hem ook al gebeurd, maar toen kwam hij ermee weg. Nu zullen een heleboel mensen hun ogen op hem gericht hebben, dus dan lig je er gewoon uit."

"Het is een risico dat hij heeft genomen en dat wordt dit keer bestraft. Het is rot voor hem, hij reed een heel sterke 1.000 meter en stond eerste in het klassement. Het is niet mooi voor de wedstrijd, maar wel voor mij. Regels zijn er niet voor niets, daar moet je je gewoon aan houden", zei Verbij.

STER reclame