EK sprint: Krol wint 1.000 meter, Verbij pakt Europese titel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kai Verbij heeft in Collalbo op overtuigende wijze zijn Europese titel op de sprintvierkamp geprolongeerd. De 24-jarige Leiderdorper won drie afstanden en werd tweede op de afsluitende 1.000 meter.

Verbij deed in 2012 voor het eerst mee aan de NK sprint en beleefde vier jaar later zijn doorbraak met goud op de NK en brons op de WK sprint. In 2017 werd hij Europees en wereldkampioen sprint en vorig jaar pakte hij op de WK brons.

In Collalbo profiteerde Verbij weliswaar van een diskwalificatie van Kjeld Nuis, een val van Thomas Krol, een gebrek aan vorm bij de Noor Havard Lorentzen en de absentie van de Rus Pavel Koelizjnikov, maar liet hij ook twee dagen zijn klasse zien.

Het zilver en brons op de EK sprint ging naar de Noren Lorentzen en Henrik Rukke.

Het verschil met de nummer twee, Havard Lorentzen, was met 1,34 groot. De Noor werd vorig jaar wereldkampioen sprint door beide 500 meters te winnen en tweede en vierde te worden op de 1.000 meter. De vorm van 2018, toen hij ook olympisch kampioen werd op de 500 meter, was in Collalbo echter ver te zoeken.

Henrik Rukke pakte het brons en die medaille dankte de 22-jarige Noor vooral aan z'n geweldige 500 meter van vrijdag. Een dag later liep het allemaal wat minder: hij werd zesde op de 500 en elfde op de 1.000 meter.

Thomas Krol vergooide zijn kansen op een EK-medaille vrijdag met een val op de 1.000 meter. Zaterdag revancheerde hij zich door op die afstand met 1.08,68 het baanrecord van Verbij van vrijdag weer uit de boeken te rijden.

Uitslagen EK sprint (m)

STER reclame