AFP

Lewis Hamilton heeft zijn vijfde wereldtitel bijna binnen. Bij de GP van Mexico is de zevende plek genoeg. De 33-jarige Brit oogt op het Autódromo Hermanos Rodríguez, waar hij een jaar geleden zijn vierde wereldtitel greep, ontspannen.

"Ik zit goed in mijn vel en ben op mijn gemak", aldus Hamilton. "De grote voorsprong in het kampioenschap helpt natuurlijk. Als ik hier zat met twee puntjes voorsprong zou ik echt minder ontspannen zijn."

De regerend kampioen staat in Mexico City uitgebreid de media te woord. Zijn boodschap is simpel. "Ik vier het kampioenschap pas als ik heb gewonnen, maar het wordt de mooiste van de vijf. Deze kroon ga ik koesteren. Het is de titel waar ik het meest trots op zal zijn."

Jetset

Hamilton leeft een uitbundig leven in de jetset, maar niettemin houdt hij de media goed in de gaten. Hij weet feilloos wat de pers over hem schrijft en het is glashelder dat dat soms irriteert.

Op vragen over uitglijders van Ferrari-rivaal Sebastian Vettel reageert hij gepikeerd. "Ik heb dit al zo vaak gezegd: focus niet op hun fouten, maar kijk naar wat wij presteren."

Lewis Hamilton (l) in gesprek met Max Verstappen AFP

Hamilton kan slecht tegen in zijn ogen negatief getinte artikelen. "Ik weet dat er veel verhalen zijn geschreven over de fouten die Sebastian heeft gemaakt. Ik heb gelezen dat ik mijn titel te danken heb aan zijn fouten en dat het kampioenschap me in de schoot is geworpen. Ik vind dat een beetje respectloos."

De prestaties van Mercedes zijn volgens Hamilton onderbelicht. "Ik heb met het team iets neergezet. We hebben na een moeilijke periode terug geknokt. Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar velen schrijven maar wat. We hebben deze WK-punten verdiend. Natuurlijk zouden we er minder hebben als Ferrari foutloos was, maar ik wil daar verder geen woord aan vuil maken."

Klem

Hamilton had in de Grand Prix van de Verenigde Staten de titel al kunnen opeisen, maar zat in de slotfase klem achter Max Verstappen en bleef steken op de derde plaats. De Nederlander beet fel van zich af en Hamilton koos bewust eieren voor zijn geld.

"Ik nam minder risico, omdat ik wist dat Vettel terrein had verloren. Als je aanvalt, moet je een goede reden hebben. Ik dacht dat het geen zin had om Max met het mes tussen de tanden te lijf te gaan."

Max reed in Austin uitzonderlijk goed.

Lewis Hamilton over zijn duel met de Nederlander in de GP van de VS

Daarvan had Hamilton na afloop een beetje spijt. "Ik heb de beelden teruggekeken en zag dat ik te voorzichtig was. Het gat was groter dan ik dacht. Ik heb Max te veel ruimte gegeven, maar ik kon niet goed zien waar hij was. Ach, soms is het beter extra voorzichtig te zijn."

Over de 21-jarige Nederlander is hij lovend. "Max reed in Austin uitzonderlijk goed. Hij rijdt sowieso bijna altijd uitzonderlijk goede races, maar er is een verschil: Max rijdt voor GP-zeges, ik strijd voor de titel. Als Max voor de titel zou vechten, zou het anders gaan."

Zes kanshebbers

Hamilton verwacht dat Verstappen in Mexico meestrijdt om de zege. "De Bulls zijn geduchte tegenstanders. Omdat we hier op twee kilometer hoogte rijden is het motorvermogen minder van belang en hun auto is in de bochten erg goed. Ik denk dat ze zelfs in de kwalificatie moeilijk te verslaan zijn."

"Ferrari was in Austin ook erg sterk en dat zal hier niet anders zijn. We hebben dus zes kanshebbers op de zege", voorspelt Hamilton.

Dat is volgens hem geen garantie voor een boeiend schouwspel. "Het circuit leent zich niet echt voor een spannende grand prix. We rijden hier met grote vleugels voor het creëren van neerwaartse druk."

Hamilton: "Je kunt niet lekker slipstreamen, bijna alle inhaalmanoeuvres zijn op het rechte stuk en het asfalt is zo heet dat de banden bijna smelten, maar de sfeer maakt alles goed."

Oude honkbalstadion

Hamilton verheugt zich op de podiumceremonie in het afgeladen, sfeervolle oude honkbalstadion, waar de bolides zondag 71 keer doorheen slingeren. "Ik vierde hier vorig jaar de titel. Dat was geweldig, hoewel ik een flutrace had gereden. Daarom wil ik nu winnen. Ik ben hier niet om zevende te worden."

2017: Lewis Hamilton viert zijn vierde wereldtitel in Mexico AFP

Als Hamilton inderdaad in Mexico de titel opeist, worden de resterende twee races in Brazilië en Abu Dhabi mosterd na de maaltijd. De Mercedes-coureur heeft daar geen boodschap aan. "Als ik thuis in een fauteuil Formule 1 zou kijken, zou ik graag spanning tot de laatste race willen, maar ik zit in een andere stoel. Ik wil de zaak zo snel mogelijk beslissen."

Druk

De Brit wil niet te vroeg juichen. "Ik weet uit ervaring dat je pas echt van een titel kunt genieten als je hem hebt. De druk in deze sport is megagroot. Het is zo intens. Er kan van alles misgaan en er zijn zo veel mensen afhankelijk van me."

"Bovendien gaat het niet alleen om mijn titel. We willen ook het kampioenschap voor constructeurs winnen. Daar zet ik me vol voor in. Het team verdient dat."

STER reclame