Hassan bezorgt Nederland eerste atletiekgoud op EK Berlijn

Europese titel voor Hassan op 5.000 meter

Ze kwam als grote favoriete en vertrok als een groot kampioene. Sifan Hassan heeft de Nederlandse atletiekploeg op de slotdag van de Europese kampioenschappen in Berlijn aan de eerste gouden medaille geholpen. De 25-jarige atlete zegevierde op de 5.000 meter.

Haar laatste concurrente Lonah Chemtai Salpeter vergiste zich in de slotfase en stopte een ronde te vroeg. Daarna was het simpel voor Hassan om te winnen: 14.46,12. Salpeter werd later gediskwalificeerd.

Hassan krijgt gouden EK-medaille in Berlijn

Zilver was voor de Britse Eilish McColgan (14.53,05). Brons ging naar de Turkse titelverdedigster Yasemin Can (14.57,63).

Het is voor Hassan haar tweede Europese titel op de baan in de buitenlucht. In 2014 veroverde ze in Zürich Europees goud op de 1.500 meter. Het is haar twaalfde medaille op een internationaal kampioenschap.

Zevende plaats Krumins

Susan Krumins finishte als zesde door de diskwalificatie van Salpeter. Krumins maakte eerder in de week grote indruk met zilver op de 10.000 meter, maar kon dit keer het tempo vooraan in de slotfase niet meer volgen. Maureen Koster werd achtste.

Sifan Hassan

Hassan maakte op weg naar de EK de afgelopen maanden al grote indruk. De door Honoré Hoedt in Nederland gevormde atlete liep half juli bij de Diamond League-wedstrijd in Rabat naar een dik Europees record op de 5.000 meter (14.22,34) achter de Keniaanse Hellen Obiri. Op de mijl in Londen liep ze vervolgens in haar laatste wedstrijd voor de EK nog even een Nederlands record (4.14,71).

Andere aanpak

Hassan was op eerdere toernooien ook vaak de favoriete en wilde het dan nog weleens laten liggen door een verkeerde tactiek. Dat was ook een van de redenen waarom ze na de mislukte Olympische Spelen in Rio de Janeiro rigoureus het roer omgooide.

Hassan vond onderdak bij de prestigieuze Nike-groep in Portland onder leiding van de Amerikaan Alberto Salazar. Daar maakte ze veel progressie. Vorig jaar bij de WK in Londen liep ze naar brons op de 5.000 meter.

Meer en meer naar de 5.000 meter

Inmiddels is ze zich meer en meer aan het toeleggen op de 5.000 meter. Voor Berlijn had ze zich ook geplaatst voor de 1.500 meter, maar een combinatie was onmogelijk. De finale van die afstand vond zondagavond vlak voor de finale van de 5.000 meter plaats. De 1.500 meter werd gewonnen door de Britse Laura Muir.

Hassan zette haar zinnen op de 5.000 meter. Dat was een terechte keuze. Ze bereidde zich voor op hoogte in Sankt Moritz. In Berlijn had ze in de laatste twee ronden alleen concurrentie van Lonah Chemtai Salpeter, die eerder goud won op de 10.000 meter. De Israëlische stopte echter een ronde te vroeg, waarna de Nederlandse vrij spel had. Salpeter greep na haar fout ook naast een medaille: vierde.