Getty
NOS Sport

Hassan neigt naar 5.000 meter op EK na indrukwekkend record

Met haar indrukwekkende Europees record van 14.22,34 op de 5.000 meter in Rabat - vanzelfsprekend ook een Nederlandse mijlpaal - heeft Sifan Hassan zich direct kandidaat gesteld voor de Europese titel op die afstand. De vraag is alleen of ze de vijf kilometer volgende maand wel gaat lopen in Berlijn. "Ik denk het wel", zegt ze in een gesprek met Léon Haan, atletiekcommentator bij de NOS.

Hassan geldt als specialiste op de 800, 1.500 en 5.000 meter. De afgelopen tijd heeft de Nederlandse atlete zich in Amerika onder leiding van haar trainer Alberto Salazar, bij wie ze na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen van 2016 in Rio is gaan trainen, meer op het langere werk gericht.

"Ik moet nog overleggen met mijn coaches Salazar en Pete Julian, maar het ziet er wel naar uit dat ik kies voor de 5.000 meter", zegt ze na haar imponerende tijd van afgelopen vrijdag. Hassan schaafde bijna twintig seconden van haar persoonlijk record af.

Eindschot

Dat ze de race wel verloor van de Keniaanse Hellen Obiri, die over een beter eindschot bleek te beschikken en met 14.21,75 de beste prestatie van het seizoen noteerde, doet niets af aan de uitstekende prestatie van Hassan.

Indrukwekkend Europees record Hassan op 5.000 meter

De 25-jarige hardloopster is aan het terugkomen van een knieblessure, waardoor ze veel later aan het buitenseizoen is begonnen dan de bedoeling was. Daardoor heeft ze ook minder tijd aan haar snelheid kunnen besteden. En juist daarop legde ze het af in Rabat.

"De basis is goed", zegt Hassan na het verloren duel met Obiri. "Maar ik kan nog sneller dan ik in Rabat heb laten zien. Door de blessure heb ik onvoldoende op snelheid kunnen trainen. Ik kon niet echt mee in de sprint, kon niet helemaal los gaan."

Hassan had in Berlijn misschien op twee afstanden willen uitkomen. Maar de finale van de 1.500 en 5.000 meter zijn allebei op zondag 12 augustus, de slotdag. Er zit maar weinig tijd tussen de twee afstanden, dus de combinatie is zo goed als onmogelijk.

Meer kans

Volgens NOS-commentator Haan heeft Hassan de meeste titelkansen op de 5.000 meter. "De 1.500 meter wordt altijd een sprint aan het eind. Twee jaar geleden bij de EK in Amsterdam verloor ze de finale in de sprint. Dat scenario is in Berlijn niet wenselijk. Voor Hassan is het belangrijk dat ze titels wint. En dan is het risico om goud te verliezen op de 5.000 meter een stuk minder."

Haan wijst nog even op de WK indoor, eerder dit jaar in Birmingham: "Ze pakte twee medailles, op de 1.500 en 3.000 meter. Dat betekent dat ze enorm veel inhoud heeft."

Hassan heeft nog een paar weken om een definitieve keuze te maken. Na Rabat keert ze terug naar Sankt Moritz, waar ze haar trainingskamp heeft opgeslagen. Op weg naar Berlijn loopt ze nog een mijl in Londen. "Ik heb nog drie weken om aan mijn snelheid te werken", zegt ze en houdt daarmee haar opties nog een beetje open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl