EPA

Ze was de grote favoriet voor het goud op de 5.000 meter en toch was Sifan Hassan zelf verbaasd dat het lukte. "Wauw, dat ging best wel makkelijk, ja. Ik voelde me de hele race goed. Het was echt fantastisch!"

Op de slotdag van de EK atletiek in Berlijn veroverde Hassan op indrukwekkende wijze de Europese titel op de 5.000 meter. "Ik wist dat ik rustig moest blijven en dan in de laatste twee rondjes moest gaan. Dat rustig blijven is echt heel moeilijk voor mij."

Opmerkelijk moment was de vergissing van haar laatste concurrente Lonah Chemtai Salpeter uit Israël, die een ronde te vroeg stopte. Hassan schrok, maar liet zich niet van de wijs brengen. "Ik dacht: wat?! Ik moet nog een rondje, toch? Toen ging ik toch maar door. Ik was precies op het goede moment in vorm."

Susan Krumins, die eerder deze week grote indruk maakte met zilver op de 10.000 meter, finishte als zevende maar werd zesde omdat de Israëlische Salpeter (vierde) later werd gediskwalificeerd. "Het ging meteen hard, dus dat was wel lastig voor mij", vertelde Krumins. "Een paar dagen geleden was ik helemaal kapot, maar ik kan mezelf niets verwijten."

Krumins: 'Het was pittig, maar een leuke wedstrijd'

Krumins: "Toch heb ik wel heel erg genoten van deze wedstrijd. Het was wel pittig, maar ik heb vandaag pas besloten dat ik mee zou doen. Op mijn zilveren medaille heb ik zoveel reacties gekregen, dat is echt heel leuk. Sprinters kwamen naar mij toe en zeiden: wauw, we zijn nu ook fan van de 10.000 meter!"

STER reclame