Susan Krumins finisht als tweede in de EK-finale op de 10.000 meter EPA

Susan Krumins heeft Nederland de tweede medaille bij de Europese atletiekkampioenschappen in Berlijn bezorgd. De 32-jarige Nederlandse atlete liep woensdagavond verrassend naar het zilver op de 10.000 meter.

Krumins finishte totaal uitgeput als tweede achter Lonah Chemtai Salpeter, een Keniaanse atlete die tegenwoordig voor Israël uitkomt. Salpeter won in 31.43,29, Krumins finishte in 31.52,55. Brons was voor de Zweedse Merif Bahta (32.19,34).

Het is voor de Nederlandse atlete haar tweede EK-medaille in haar loopbaan. Vier jaar geleden veroverde ze in Zürich brons op de 5.000 meter.

Krumins uitgeput naar EK-zilver op 10.000 meter

Krumins (meisjesnaam Kuijken) had vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Londen al laten zien dat ze op de langere afstanden de afgelopen jaren onder de Australische trainer Nic Bideau veel progressie heeft gemaakt. Op de 10.000 meter liep ze toen naar de vijfde plaats, achter vier Afrikaanse atletes.

Een voetblessure, opgelopen bij de Diamond League-finale in Brussel, gooide daarna echter roet in het eten. De 32-jarige atlete liep een scheurtje op in de peesplaat onder haar voet, dat haar lange tijd van de baan weghield.

Rentree

Pas in mei dit jaar maakte ze in Wenen haar rentree. Dat ze op weg naar de EK in Berlijn weer in vorm raakte, liet ze in juli in Londen zien. Daar finishte ze na een sterk gelopen race op de 3.000 meter als tweede achter de Keniaanse Lilian Kasait Rengeruk.

Krumins: het is echt een belachelijk groot succes

In Berlijn liep ze tactisch goed en reageerde ze niet direct op diverse tempoversnellingen. Als er een gat viel, liep ze dat weer dicht. In de slotfase kwam ze met Salpeter en titelverdedigster Yasemin Can voorop.

Salpeter versnelde enkele ronden voor het einde. Krumins kon niet volgen, maar slaagde er wel in Can van zich af te schudden.

Karakter

Puur op karakter hield ze haar tweede plaats vast. Dat ze diep was gegaan, bleek na de finish. Krumins knalde uitgeput tegen de grond en had minutenlang nodig om weer enigszins bij te komen.

Jip Vastenburg ANP

In de finale van de 10.000 meter had Krumins gezelschap van Jip Vastenburg. De 24-jarige atlete kwalificeerde zich op de 5.000 meter voor Berlijn, maar koos uiteindelijk voor de dubbele afstand.

Vastenburg, die al vroeg in haar loopbaan als groot talent werd bestempeld na haar Europese juniorentitel op de 5.000 meter in 2013, kende een moeilijke periode.

Bij de EK in Amsterdam in 2016 en de Spelen van Rio in hetzelfde jaar vielen de resultaten zwaar tegen. Toen het in 2017 niet beter ging, beëindigde ze al snel haar buitenseizoen. Dit jaar is ze terug. Berlijn is haar laatste baantoernooi, voor ze naar de weg en marathon overstapt.

Zestiende

Woensdagavond liep ze op ruime afstand van Krumins naar de zestiende plaats. Ze werd drie ronden voor het einde gelapt door haar landgenote.

STER reclame