Koen Verweij
NOS SchaatsenAangepast

Slotdag OKT: wie pakken de laatste startbewijzen?

Met de laatste twee afstanden op het programma weten de Nederlandse schaatsers na vandaag wie er allemaal naar de Olympische Spelen gaan. Op de slotdag van het olympisch kwalificatietoernooi worden nog startbewijzen vergeven op de 5.000 meter voor vrouwen en de 1.500 meter voor mannen.

Een vijf kilometer zonder Ireen Wüst, want zij kiest voor de ploegenachtervolging op de Spelen en als toetje de 1.500 meter met een rechtstreeks duel tussen topfavorieten Kjeld Nuis en Koen Verweij. NOS-radiocommentator Sebastiaan Timmerman blikt vooruit op dag vijf.

De laatste dag van het OKT. Wat vind je tot nu toe van het toernooi?

"Het was geweldig. Ik vond vrijdag echt de allermooiste dag van het OKT. In een uitverkocht Thialf met heel snelle tijden en een baanrecord van Kjeld Nuis op de 1.000 meter."

"Een mooi duel tussen een oppermachtige Wüst en een heel goede Lotte van Beek. Maar ook Jorien ter Mors die juist weer teleurstelde. Helemaal opzienbarend dat ze zelf geen idee heeft waardoor het kwam."

Komen er vandaag nog grote verrassingen?

"Dat denk ik niet. Antoinette de Jong is de te kloppen vrouw op de vijf kilometer en bij de 1.500 meter gaat het toch tussen Kjeld Nuis en Koen Verweij. Maar goed, het is het OKT, dus je weet het nooit."

Belangrijkste ritten op de 5.000 meter vrouwen

4. Irene Schouten Lisa van der Geest
5. Carien Kleibeuker Carlijn Achtereekte
6. Antoinette de Jong Esmee Visser

En toch geen Ireen Wüst op de 5.000 meter. Op wie gaan we letten?

"Antoinette de Jong. Ik had haar naam ook gezegd als Wüst wél was gestart, want De Jong is de vrouw in vorm. Zij reed een heel goede drie kilometer en ook haar 1.500 meter vrijdag was niet verkeerd."

"Verder ben ik ook nieuwsgierig naar Irene Schouten. Zij viel toch tegen op de 3.000 meter, maar is wel aangewezen voor de massastart."

  • NOS
    De schaatsmatrix na de 1.500 meter bij het OKT
  • NOS
    De schaatsmatrix na de 1.000 meter bij het OKT

"Jammer dat Wüst niet meedoet, want zij haalde vier jaar geleden wel zilver op deze afstand. Dit keer zit het programma van de Spelen iets anders in elkaar. In Sotsji reed Wüst vijf afstanden, maar nu zit de vijf kilometer te dicht op de ploegenachtervolging en kiest zij toch voor die race."

Op de 1.500 meter ook een rechtstreeks duel tussen Nuis en Verweij. Zit de winnaar in die rit?

"Ja. En dat is toch wel de mooiste rit van dit toernooi. Heerlijk om het OKT mee af te sluiten. Eerlijk gezegd denk ik ook dat zij de nummer één en twee worden. Soms kan het gevaarlijk zijn om tegen elkaar te rijden, maar Verweij en Nuis zijn allebei in staat om gewoon een goede tijd neer te zetten."

"Interessant is wel wie er dan derde wordt. Ik verwacht Thomas Krol of Sven Kramer. Kramer is altijd een geduchte tegenstander, hoewel hij wel een haat-liefdeverhouding heeft met de 1.500 meter. Krol is derde geworden op de 1.000 meter, dus die zal zeker proberen nog een goede tijd te rijden."

Belangrijkste ritten op de 1.500 meter (m)

7. Douwe de Vries Simon Schouten
8. Kjeld Nuis Koen Verweij
9. Jan Blokhuijsen Sven Kramer
10. Thomas Krol Lucas van Alphen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl