Jorien ter Mors
NOS SchaatsenAangepast

Ter Mors kan olympische titel niet verdedigen, Wüst overtuigt wel

Jorien ter Mors kan haar olympische titel op de 1.500 meter niet verdedigen. Bij het OKT in Thialf eindigde ze als vijfde. Ireen Wüst won de afstand op overtuigende wijze en heeft haar derde olympische startbewijs binnen.

Wüst, die in 2014 achter Ter Mors olympisch zilver pakte op deze afstand, won in 1.54,78. Ook Lotte van Beek en Marrit Leenstra mogen deze afstand rijden op de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Regerend olympisch kampioene Ter Mors kwam in de laatste rit in actie tegen Antoinette de Jong. Ze stortte in de laatste ronde helemaal in en eindigde als vijfde (1.56,91), kort achter De Jong (1.56,32), die ook naast een startbewijs greep.

Ter Mors, die door een rugblessure een matig voorseizoen kende, gaat ook als shorttracker naar de Spelen, maar aasde op de langebaan op meerdere startbewijzen. Zowel op de 500 als de 1.500 meter ging het mis, waardoor ze alleen de 1.000 meter zal rijden.

De schaatsmatrix na de 1.500 meter bij het OKT

Wüst versloeg in een rechtstreeks duel Van Beek, die in Sotsji olympisch brons veroverde op de 1.500 meter. Van Beek eindigde met 1.55,51 als tweede. Naast de mijl schaatst Wüst ook de 1.000 en 3.000 meter en de ploegenachtervolging op de Spelen.

Daar had nog een vijfde onderdeel bij kunnen komen, maar Wüst meldde zich af voor de 5.000 meter. Ze vindt dat die afstand op de Spelen te dicht op de ploegenachtervolging zit (drie dagen).

Leenstra kwam in de voorlaatste rit in actie tegen Linda de Vries en noteerde 1.56,16. Het was op dat moment de derde tijd en het leek op voorhand niet genoeg voor een startbewijs, omdat Ter Mors nog in actie moest komen. Toen Ter Mors en De Jong niet onder haar tijd doken, kon Leenstra toch nog feestvieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl