KNSB geeft Verweij en Schouten beschermde status
Koen Verweij en Irene Schouten zijn door de selectiecommissie van schaatsbond KNSB aangewezen voor de massastart op de Olympische Spelen. Toch zijn ze nog niet helemaal zeker van de Winterspelen.
"De massastart staat in de matrix van de KNSB zowel bij de mannen als de vrouwen op een plek die de mogelijkheid biedt om andere schaatsers voorrang te geven op Verweij en Schouten", aldus technisch directeur Arie Koops.
Alleen de schaatsers die volgende week bij het olympisch kwalificatietoernooi op de eerste zeven plekken van de matrix komen, zijn zeker van de Spelen. De KNSB behoudt zich het recht voor de resterende drie plekken naar eigen inzicht in te vullen voor het geval zich calamiteiten (val, ziekte, diskwalificatie, etc.) voordoen met schaatsers die gezien hun status zeer kansrijk worden geacht in Pyeongchang.
Blik op de matrixen
Bij de mannen heeft Verweij wat dat betreft tien schaatsers voor zich, want de massastart staat op de elfde plaats.
Bij de vrouwen is Schouten al dichter bij een olympisch ticket, want daar is de massastart als achtste ingevuld.
De KNSB heeft de matrixen opgesteld om te berekenen hoe groot de kans is dat een Nederlander op de Spelen kan winnen op een bepaalde afstand. Voor de berekening is gekeken naar de wereldbekers van vorig jaar (die één keer meetellen) en de WK afstanden van vorig jaar en de wereldbekers van dit jaar (die twee keer meetellen).
De percentages uit de kansenmatrix zijn omgezet in een selectievolgorde. Uit die volgorde komt bijvoorbeeld naar voren dat bij de mannen de winnaar van de 10.000 meter op het OKT de grootste kans heeft op een gouden medaille, gevolgd door de winnaar van de 5.000 meter.
Bergsma mist snelheid
Verweij kreeg op de massastart dus de voorkeur boven Jorrit Bergsma. "Sinds de komst van halve finales in de massastart is er meer snelheid nodig. Jorrit heeft dat de afgelopen wedstrijden niet laten zien. Daarom hebben we voor Verweij gekozen", verdedigt bondscoach Geert Kuiper de keuze.
"De bondscoach maakt de keuze", reageert Jillert Anema, coach van Bergsma. "Als je de massastart wint, moet je de bondscoach op een boerenkar door het dorp rijden. Als je verliest, moet je hem ontslaan."
Anema laat zich niet uit over de keuze van Kuiper. "Ik heb geen mening over subjectieve dingen. Als je jezelf voorneemt je er niet mee te bemoeien, moet je dat niet doen."
Over Schouten, die in 2015 wereldkampioene werd op de massastart, was geen twijfel bij de KNSB. "Het is raar om het al te weten, het worden mijn eerste Spelen. Ik wist dat ik veel kans had, maar het is fijn dat het hoge woord eruit is", aldus de schaatsster.
Kuiper maakte daarnaast de namen van potentiële aanwijsschaatsers voor de ploegenachtervolging bekend. Als zij zich op het OKT door een calamiteit niet plaatsen, kan de bond ze alsnog toelaten tot de Spelen.
Bij de vrouwen zijn dat Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Ireen Wüst en bij de mannen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Verweij. Voor deelname aan de ploegenachtervolging moeten zij zich ook verzekeren van een individueel ticket. De KNSB heeft de matrix ook voorgelegd aan de coaches en de atletenvereniging.