Mogen de Russen naar de Spelen, wat beslist het IOC?
Mogen de Russische wintersporters over twee maanden wel of niet deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang? Die vraag staat vandaag centraal bij de bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne. Het antwoord zou vanavond rond 19.30 uur moeten komen.
Het IOC heeft de afgelopen weken al hard geoordeeld in het geval van 25 Russische sporters. Die kregen een levenslange olympische schorsing opgelegd vanwege dopingovertredingen bij de Winterspelen in Sotsji. De verwachting is dat de bodem van de beerput rond het door de staat gefinancierde en gecoördineerde dopingprogramma in Sotsji nog lang niet in zicht is, met inmiddels de volgende Winterspelen vlak voor de deur.
Het IOC zal dus een besluit moeten nemen over deelname van de Russen aan de Spelen in Pyeongchang. Durft het Internationaal Olympisch Comité, onder leiding van de Duitser Thomas Bach, het aan Rusland volledig buitenspel te zetten?
Of wordt er gekozen voor de oplossing die in 2016 werd gehanteerd? Voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro wilde het IOC geen volledige schorsing van Rusland, maar werd het besluit overgelaten aan de internationale sportfederaties. Die moesten aan de hand van strenge criteria bepalen of Russische sporters aan de Spelen mochten meedoen.
Uiteindelijk kwamen zo'n driehonderd Russische sporters dankzij deze ontsnappingsroute in actie. De atletiekploeg bleef thuis, op verspringster Daria Klisjina na. Zij kwam onder een neutrale vlag uit in Rio.
Onacceptabel
Travis Tygart, directeur van het Amerikaanse antidopingbureau USADA, is duidelijk. "Je moet een boodschap overbrengen aan hen die bewust de regels overtreden. Dat het volstrekt onacceptabel is en dat er consequenties aan verbonden zijn", stelt de man die in eigen land verantwoordelijk was voor de val van wielrenner Lance Armstrong en de atleten Justin Gatlin en Marion Jones. Daar maakte hij geen vrienden mee.
Tygart is van mening dat de Russen bewust hebben geprobeerd de wereld te belazeren met een ingenieus door de staat gefinancierd en gecoördineerd dopingprogramma. "Het Russisch Olympisch Comité zegt eigenlijk dat je vals mag spelen."
Harde actie
Dat de Russen het over een internationaal probleem hebben, verbaast de Amerikaan niet. "Dat liedje horen we heel vaak. Dat komt zo uit het repertoire van een strafrechtadvocaat: ontkennen, liegen en dan iemand anders beschuldigen."
USADA en nog een groot aantal andere dopinginstanties, waaronder die van Nederland, hebben aangedrongen op harde actie van het IOC. De vraag is of die er komt. Er zijn meerdere scenario's mogelijk in Lausanne.
Scenario's
1. Het IOC kan Rusland volledig uitsluiten, zodat er geen enkele wintersporter aan de start staat in Pyeongchang. In dat geval moeten de betrokken internationale sportbonden het besluit wel overnemen.
2. Een andere mogelijkheid is dat Rusland wordt uitgesloten als land, maar dat individuele sporters die kunnen aantonen dat ze de afgelopen maanden in een serieus testprogramma hebben gezeten, toch mogen deelnemen onder neutrale vlag. Dit gebeurt al bij atletiekwedstrijden van de internationale atletiekfederatie IAAF.
De vraag is dan wel of het IOC zelf de afweging gaat maken of iemand 'schoon is en aan alle voorschriften heeft voldaan', of de betrokken sportbonden.
De tijd dringt echter om sporters te laten bewijzen dat ze schoon zijn, aangezien de Spelen al over twee maanden beginnen.
3. Het kan ook zijn dat Rusland een zware boete krijgt van het IOC en dat Russische sporters gewoon kunnen deelnemen aan de Winterspelen.
Langverwachte antwoord
USADA-directeur Tygart is duidelijk over wat er wat hem betreft in Lausanne uit zou moeten komen: "De oplossing is om het Russisch Olympisch Comité te schorsen, omdat ze de olympische regels niet in acht hebben genomen. Sporters, mits schoon, kunnen meedoen onder neutrale vlag."
Vanavond om 19.30 uur volgt het langverwachte antwoord en wordt duidelijk of Rusland er bij is, volgend jaar februari in Pyeongchang.