Moetko, hier nog als minister van Sport, samen met Vladimir Poetin tijdens de spelen in Sotsji
NOS Sport

Rusland geeft WADA en IOC alle schuld van dopingschandaal Sotsji

Niet Rusland of de atleten zelf, maar het Internationaal Olympisch Comité en het anti-dopingbureau WADA zijn schuldig aan het Russische dopingschandaal bij de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji. Dat beweert de Russische vicepremier Vitali Moetko.

Volgens Moetko zouden het IOC en het WADA er niet in zijn geslaagd de dopingtesten goed te laten verlopen en zijn Rusland en de atleten hier nu de dupe van. Deze maand werden er vier Russische skeletonners en zes langlaufers voor het leven geschorst door het IOC vanwege dopinggebruik in Sotsji.

Moetko beweert zelfs dat mensen worden gehersenspoeld: "Iedereen focust zich op Rusland en geeft ons de schuld. Maar de mensen vergeten wie er echt verantwoordelijk zijn: het WADA en het IOC. De medewerkers die toen namens het WADA aan het werk waren zouden juist moeten worden aangepakt. Zij hebben gefaald."

Het IOC is sinds de onthulling van Grigori Rodsjenkov over dopinggebruik druk bezig met hercontroles van alle Russische atleten. Volgende maand beslist het comité over deelname van Rusland op de Winterspelen in Pyeongchang volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl