Rusland blijft onder dopingtoezicht, deelname Spelen mogelijk in gevaar
De Russische antidopingautoriteit is ongeschikt om zelfstandig verder te gaan en blijft onder verscherpt toezicht. Dat heeft de adviescommissie van het wereldantidopingagentschap WADA in Seoul besloten.
Mogelijk komt daarmee de Russische deelname aan de Winterspelen in februari in gevaar. De beslissing daarover ligt nu bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Eindoordeel in december
Vlak voor de Spelen van Rio de Janeiro besloot het IOC, tegen adviezen van onder meer WADA in, toch Russen toe te laten. Hoe dat deze keer uitpakt, weten we na het IOC-congres van 5 tot en met 7 december.
De commissie van WADA heeft nog geen toelichting gegeven op het besluit van vannacht. Later deze ochtend volgt een persconferentie.
Weigering Russen
NOS-verslaggever Vlado Veljanoski is in Seoul en legt uit waarom het WADA Rusland onder verscherpt toezicht houdt: "Omdat de Russen weigeren toe te geven dat er vanuit de Staat een gecontroleerd dopingprogramma heeft geheerst de afgelopen jaren."
Hij gaat verder: "Dat is natuurlijk onder druk van het Kremlin, want er liggen wel degelijk bewijzen van mensen die daaraan meegewerkt hebben en daar tot in detail over hebben verteld. Plus, de Russen willen ook geen urinemonsters afstaan voor hercontroles."
De Russische minister van Sport Pavel Kolobkov sprong in Seoul nogmaals op de bres voor de antidopingorganisatie. Hij garandeerde dat het orgaan in de toekomst onafhankelijk zal blijven werken.
En de president van het Russisch Olympisch Comité was degene die ontkende dat er een vanuit de Staat gestuurd dopingprogramma was. Hij sprak over individuele gevallen. Beide mannen wisten het wereldantidopingagentschap dus niet te overtuigen.
Na het besluit van het WADA konden aanwezige journalisten de Russen niet meer spreken. De Russische delegatie liet de deur met een klap achter zich dichtslaan.
"De Russen zeggen dat dit pure manipulatie door westerse landen is", zegt Rusland-correspondent David Jan Godfroid. "Dit wordt gezien als een politiek besluit. Maar er wordt daarbij niet in overweging genomen dat het een unaniem besluit is."
Over de vraag of Rusland wordt toegelaten tot de Spelen, zijn de meningen volgens Godfroid verdeeld. "Vicepremier en oud-minister van Sport Vladimir Moetko zegt dat Rusland op basis van de deze beslissing niet uitgesloten worden kan. Maar de voorzitter van het het Russische olympisch comité vreest dat dit een voorbode is en dat het IOC de Russen wel zal weren."