AFP

De woordkeus van Max Verstappen na afloop van de Grote Prijs van de Verenigde Staten houdt de gemoederen nog altijd bezig. Verstappen noemde de steward die hem zondag een tijdstraf gaf wegens zijn inhaalactie 'een mongool'. In het Engels had hij het over een 'idiot'.

En daar ging het ook over op de persconferentie voorafgaand aan de GP van Mexico. "Ik had andere woorden kunnen gebruiken, maar dat kan ik niet meer veranderen. Ik heb niemand willen beledigen, anders had ik er wel namen bij genoemd", zei Verstappen.

"Na afloop van de race lopen de gemoederen altijd hoog op, zeker als me een podiumplaats wordt afgenomen. Een podiumplaats die ik gewoon verdiende", aldus de Limburger.

Wedstrijdleider Charlie Whiting probeerde op de persconferentie nog uit te leggen waarom Verstappen de straf kreeg. Ook zei hij dat hij graag zou willen zien dat Verstappen zijn excuses aanbiedt voor zijn uitlatingen aan de stewards.

'Iedereen sneed die bocht af'

Verstappen is nog altijd van mening dat hij afgelopen zondag in Austin op het podium had moeten staan na de Grote Prijs van de Verenigde Staten. "Ik ben onterecht gestraft", zei Verstappen donderdag op de persconferentie in aanloop naar de GP van Mexico.

In de laatste ronde haalde de Limburger Kimi Räikkönen in en daarbij kwam hij met zijn bolide buiten de baan. De jury gaf hem een tijdstraf van vijf seconden, waardoor Verstappen van plaats drie naar plaats vier ging. "Ik vond de straf niet correct, omdat iedereen die bocht afsneed. Bovendien vonden de fans het geweldig."

In Japan ligt er gras of grind naast de baan, daar zie je dit soort problemen niet. Je kunt er niet afsnijden.

Max Verstappen

Naast frustratie hield hij toch ook vertrouwen over aan de race in Texas. "Het was een goede race, voor de derde opeenvolgende keer hadden we een goede snelheid. Ik hoop dat we zo door kunnen gaan."

Verstappen maakte een belabberde eerste seizoenshelft door. Maar in de laatste drie races werd de weg omhoog gevonden. De Limburger eindigde respectievelijk als eerste (Maleisië), tweede (Japan) en vierde (Verenigde Staten).

Verstappen vermaakt zich in Mexico City AFP

Aan die vierde plaats hield Verstappen dus wel een kater over vanwege zijn straf. Volgens de Red Bull-rijder is er ook een oplossing voor coureurs die het circuit afsnijden. "In Japan ligt er gras of grind naast de baan, daar zie je dit soort problemen niet. Je kunt er niet afsnijden."

Dat is niet het geval op het Autodromo Hermanos Rodríguez. Vorig jaar overkwam Verstappen daar hetzelfde als in Texas. Na afloop van de race in Mexico kreeg hij ook een tijdstraf omdat hij in een duel met Sebastian Vettel de bocht had afgesneden. Ook toen viel Verstappen terug van plaats drie naar plek vier.

Stoepjes tegen het afsnijden

Autosportfederatie FIA heeft daar dit jaar iets op bedacht, zij het niet op het hele circuit. Op het eerste deel zijn vijftig millimeter hoge drempels aangebracht om te voorkomen dat coureurs de baan afsnijden.

Die 'stoepjes' zijn overigens niet het gevolg van de discussies over de tijdstraf die Verstappen afgelopen weekend kreeg, maar zijn alleen neergelegd om het afsnijden van het circuit, zoals vorig jaar gebeurde, te voorkomen.

STER reclame