Getty Images

Hij zat met opgekropte woede naar de ontknoping van de Grand Prix van de Verenigde Staten te kijken. Arie Luyendyk, tweevoudig winnaar van de Indy 500 in Amerika, zag Max Verstappen in de slotronde schitteren op het circuit van Austin, maar ontplofte toen hij op de bank vernam dat de Nederlander voor zijn inhaalmanoeuvre op Kimi Räikkönen een tijdstraf kreeg en zijn derde plaats moest inleveren. "Onvoorstelbaar."

Luyendyk weet waarover hij praat. Hij is zelf steward in de IndyCar, de raceklasse die in Amerika veel en veel populairder is dan de Formule 1. Als coureur won hij in 1990 en 1997 de Indy 500, wat hem eeuwige roem opleverde.

"We zijn met drie stewards en we treden elke race aan. In de Formule 1 doen stewards maar vijf van de twintig wedstrijden in een seizoen. Dat is niet goed", zegt hij over de verschillen.

Luyendyk bedoelt te zeggen dat de reglementen zo complex zijn, dat je er continu mee bezig moet zijn en niet op onregelmatige basis. "De reglementen zijn heel ingewikkeld. Je moet de situaties heel goed kunnen beoordelen. Dan moet je er ook altijd zijn", is zijn mening.

Niets verkeerd

Luyendyk, die Verstappen een grote toekomst voorspelt, zag niets verkeerd in de actie van de Nederlander. "In de Formule 1 kunnen ze alle data uitlezen. Als ze dat doen, zien ze dat de snelheid van Max op dat moment veel hoger was en dat Räikkönen hem probeerde te blokkeren. Max moest wel even uitwijken naar rechts. Als hij dat niet doet, rijden ze elkaar van de baan. Daarom gaat hij iets over de witte lijn."

Arie Luyendyk (m) met Jos en Max Verstappen NOS

De stewards hadden in de ogen van de Indy-specialist het duel tussen Räikkönen en Verstappen er helemaal bij moeten halen. "Het begint natuurlijk niet waar het eindigt. Het verhaal begint al een paar bochten eerder. De banden van Räikkönen zijn op, hij heeft alle moeite om Max van zich af te houden. In de Indycar mag je trouwens niet blokkeren, in de Formule 1 wel."

Lauda spreekt van slechtste beslissing ooit

Tandenknarsend vernam Luyendyk de straf voor Verstappen. "Je moet coureurs laten racen", volgde hij ook de kritiek van Niki Lauda. De oud-wereldkampioen in de Formule 1, tegenwoordig adviseur bij Mercedes, gaf na de race al aan dat het besluit nergens op sloeg. "Dit is racen, we rijden niet in het gewone verkeer. De slechtste beslissing ooit."

Luyendyk sloot zich daarbij aan. "Het hele weekend gingen ze over de witte lijn en gebeurde daar niets mee. De fans vonden de actie van Max geweldig. Niet normaal deze beslissing. Er was niets aan de hand."

STER reclame