AFP

De Amerikaanse zwemmer Caeleb Dressel heeft in Boedapest na de wereldtitel op de 100 meter vrij ook het WK-goud op de 50 meter vrij, de 100 meter vlinderslag én de 4x100 meter vrije slag gemengd estafette gepakt. En dat op één avond.

Dressel was afgelopen donderdag op het koningsnummer (100 vrij) al een klasse apart geweest. Op die afstand had hij bij de finish 0,70 voorsprong op landgenoot Nathan Adrian. Ook zaterdag, op de kortste afstand, was de overmacht van Dressel groot: 21,15.

Hij bleef de Braziliaan Bruno Fratus, die in 2015 brons won op de WK, 0,12 voor. Op gepaste afstand pakte Benjamin Proud met brons zijn tweede medaille van deze WK. De Brit, die eerder goud won op de 50 meter vlinderslag, tikte in 21,43 als derde aan.

Dressel wint ook goud op 50 vrij

Alsof die wereldtitel nog niet genoeg was, snelde Dressel een uur later ook op de 100 meter vlinderslag naar de wereldtitel. Hij bleef met 49,86 maar 0,04 verwijderd van het wereldrecord van zijn landgenoot Michael Phelps.

Toen Dressel naar het startblok liep, leek het erop dat hij nog wat stijf was van zijn zegetocht op de 50 vrij, maar zodra de Amerikaan in het water lag, was die stramheid weg. Hij nestelde zich aan de leiding en liet niemand passeren.

Achter Dressel werd de pas 17-jarige Hongaar Kristof Milak verrassend tweede in 50,62 (wereldrecord voor junioren). Het brons was voor olympisch kampioen Joseph Schooling en James Guy. Beiden noteerden 50,83.

Wel wereldrecord met Team USA

Na de individuele finales was Dressel met de Amerikaanse estafetteploeg ook oppermachtig in de finale van de 4x100 meter vrije slag gemengd estafette. Samen met Nathan Adrian, Mallory Comerford en Simone Manuel won hij goud in een nieuw wereldrecord.

STER reclame