Ben Schwietert, Kyle Stolk, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben de zilveren medaille veroverd op de 4x100 meter vrije slag gemengd estafette.

WK-zilver voor Nederland op gemengd estafette

In de finale moest Nederland alleen de Verenigde Staten voor zich dulden, dat met 3.19,60 een nieuw wereldrecord zwom. Nederland zwom naar 3.21,81, een Europees record. Het brons was voor Canada in 3.23,55.

Met een fantastische start zette Caeleb Dressel, die zijn derde goud van de avond veroverde, de Amerikanen op koers voor de wereldtitel. Nathan Adrian, Mallory Comerford en Simone Manuel maakten het karwei met een prachtig wereldrecord af.

Europees record

De Verenigde Staten noteerden 's ochtends in de series, met vier andere zwemmers, achter Nederland de tweede tijd. In de eindstrijd was het dus andersom.

Caeleb Dressel, Nathan Adrian, Mallory Comerford en Simone Manuel AFP

Schwietert kreeg de ondankbare taak om Dressel bij te houden. Dat lukte niet echt, maar Stolk, Heemskerk en Kromowidjojo zorgden in een Europees record toch voor het zilver.

Zilver voelt als beloning

"Het was erg indrukwekkend om naast Dressel te zwemmen", vertelde Schwietert. "Lastig om tegen hem te racen, maar ik heb ervan genoten. Ik ben echt ontzettend blij met zilver."

Estafettezwemmers: zilver is een mooie beloning

"Het was echt superleuk", vertelde Kromowidjojo, die haar tweede zilveren medaille van de avond pakte. "Ik zag Ben, Kyle en Femke heel goed zwemmen, dus toen moest ik wel. Lekker hoor, nog een keer zilver."

Ook Stolk en Heemskerk waren dolblij met de medaille. "Echt heel vet, ik heb er geen woorden voor", was de reactie van Stolk. "We hebben het fantastisch gedaan. Een goede race die is beloond met zilver: geweldig."

STER reclame