Kjeld Nuis EPA

Een klein jaar voor de start van de Olympische Spelen in Zuid-Korea staat op de olympische schaatsbaan de slotdag van de WK afstanden op het programma. Verspreid over vier dagen worden bij zowel de mannen als de vrouwen zeven wereldtitels verdeeld.

Donderdag zijn de eerste afstanden verreden, die direct goud opleverden voor Ireen Wüst en Sven Kramer. Vrijdag volgde er nog drie keer goud, voor Jan Smeekens en voor de mannen- en vrouwenploeg op de achtervolging. Zaterdag pakten Kjeld Nuis en Sven Kramer ook nog goud. 

1.500 meter en massastart

Zondag komen om 10.00 uur eerst de vrouwen op het ijs voor de 1.500 meter. Namens Nederland komen Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra in de baan.

De mannen, onder wie de Nederlanders Sven Kramer, Kjeld Nuis en Patrick Roest, volgen om 11.05 uur voor hun 1.500 meter.

Daarna worden de massastarts verreden. Om 12..20 uur starten de vrouwen (met Irene Schouten en Carien Kleibeuker), om 12.35 uur de mannen (Jorrit Bergsma en Gary Hekman).

In totaal doen er 21 Nederlanders mee aan de WK afstanden (11 mannen en 10 vrouwen).

Grote afwezigen bij deze WK afstanden zijn Brittany Bowe en Pavel Koelizjnikov. De Amerikaanse ondervindt nog te veel hinder van de naweeën van een hersenschudding en komt dit schaatsseizoen niet meer in actie. De Rus is herstellende van een liesblessure en kampt met mentale problemen na de meldoniumaffaire.

STER reclame