Moe van al het slechte nieuws? Hier de mooie dingen van 2016
Bloedige aanslagen, grote oorlogen, veel leed in de wereld en dan ook nog eens een aantal pop-iconen die overlijden: 2016 lijkt een verschrikkelijk jaar. Er is zoveel slecht nieuws, dat we soms vergeten dat er ook nog goede en mooie dingen gebeuren in de wereld. Wij zochten een aantal voorbeelden om te laten zien dat er ook verhalen zijn waar we wel nog om kunnen (glim)lachen.
De economische crisis in Nederland is voorbij, en de werkloosheid is onder de 500.000 gezakt. Dat is voor het eerst sinds maart 2012. De arbeidsmarkt is dit jaar gegroeid met 100.000 banen en volgend jaar groeit dat verder, zegt het Centraal Planbureau. Ook steeg de koopkracht en is de begroting volgend jaar voor het eerst sinds 2008 weer in evenwicht.
Jelmer Spijksma, bijvoorbeeld, heeft in december 180 vacatures openstaan bij zijn uitzendbureau, 30 tot 40 procent meer dan vorig jaar. Hij begon zijn bedrijf zes jaar geleden, midden in de crisis. "Iedereen verklaarde me voor gek." Hij zette toch door en inmiddels werken er twaalf mensen voor hem. Vanwege de groei komen er volgend jaar nog eens drie bij. "En we verwachten dat de markt nog verder groeit."
"Er is weer zoveel werk dat een specialist kan kiezen. Sommigen worden zelfs alweer direct benaderd door bedrijven om voor hen te komen werken", zegt Spijksma.
Spijksma's verhaal is een van de positieve verhalen die we voorbij zagen komen in 2016. Welke waren er nog meer?
Nou, neem Bas Timmer. Hij kwam er dit jaar achter dat festivalgangers na een festivalweekend wel heel veel spullen achterlaten: tenten, luchtbedden, stoeltjes, opblaasdieren en slaapzakken. Dat vond hij zonde, dus besloot hij een project te verzinnen waarbij hij zoveel mogelijk mensen kon helpen. Sindsdien struint hij festivalcampings af op zoek naar slaapzakken.
Van die slaapzakken maakt Bas pakken voor daklozen: waterdichte jassen die zijn om te bouwen tot slaapzak.
Een groep vrijwilligers zet de pakken in elkaar. "Van de 35 vrijwilligers komen er ongeveer twintig uit Syrië, een aantal uit Eritrea, iemand uit Rusland, iemand uit Oekraïne. Maar er zijn ook een aantal Nederlandse mensen van rond de 60. Die zijn klaar met werken en hebben wat meer tijd over."
Een van de meest recente voorbeelden, en op de valreep de held van 2016: Tijn. Het 6-jarige ongeneeslijk zieke jongetje wilde tijdens 3FM Serious Request 100 euro ophalen met het lakken van nagels.
Uiteindelijk heeft het jochie meer dan 2,5 miljoen euro opgehaald met zijn actie. Van NOS-collega's tot politici en van artiesten tot agenten: bijna iedereen in Nederland lakte zijn nagels. Zelfs premier Mark Rutte.
Maar Tijn zelf werd ook beloond. Vrienden van de ouders van Tijn haalden meer dan 160.000 euro op met een speciale actie. Dat geven ze aan het gezin in de hoop dat ze meer tijd samen door kunnen brengen. Ze wilden aanvankelijk eigenlijk 30.000 euro inzamelen. In overleg met de familie wordt besloten wat er met het overige geld gebeurt.
En van de ene held naar de andere: de 26-jarige Vincent Bakker. De man redde kinderen uit een brandende auto op de A20.
Het incident vond plaats in oktober, toen Bakker onderweg was naar zijn werk. Hij zag een brandende auto op de vluchtstrook staan. "Ik gooide mijn busje op de vluchtstrook en rende naar de auto. De moeder van de kinderen stapte uit, ze had nog helemaal niet het besef dat de auto in brand stond. Ze had alleen rook geroken. Ze schrok enorm en gilde: mijn kinderen, mijn kinderen."
Reddingsactie
Op de achterbank zaten een baby en een jongetje van 3, maar beide achterportieren gingen niet open. Daarom sloeg Bakker met zijn vuist een van de ramen in, waarna de baby in veiligheid kon worden gebracht. Later redde hij ook het andere kindje. Op een paar schrammetjes na mankeerden de kinderen en de moeder niets.
Bakker kreeg een erepenning op Nationale Heldendag en vertelde toen "dat hij wel nog gewoon is gebleven". "Boodschappen moet ik nog altijd zelf doen. En elke dag gewoon om 05.30 uur opstaan! Mijn leven gaat gewoon door."
Drie onbaatzuchtige personen met bijzondere verhalen. Een vak vol is nog uitzonderlijker. In september gooiden supporters van ADO Den Haag in De Kuip honderden knuffels in het supportersvak net onder het uit-vak.
Daar zaten namelijk zieke kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis. Feyenoord had ze uitgenodigd voor een voetbalmiddag. De kinderen hadden de middag van hun leven. De beelden van de knuffelactie gingen de hele wereld over. ADO Den Haag dingt zelfs mee naar de FIFA Fan Award.
Soms kan toeval tot mooie dingen leiden, zoals toen de Amerikaanse oma Wanda Dench het verkeerde nummer naar iemand sms'te. Dench wilde haar kleinzoon uitnodigen voor een etentje, maar stuurde per ongeluk een bericht naar het telefoonnummer van de 17-jarige Jamal Hinton.
Hinton herkende het nummer niet en vroeg wie hem ge-sms't had. Daaruit volgde een gesprek, dat uiteindelijk leidde tot een uitnodiging. "Want dat is wat oma's doen", aldus Dench. "We hebben samen gegeten en hij vertelde me over zijn plannen voor de toekomst, ik heb van hem genoten."
Dench hoopt dat anderen haar voorbeeld zullen volgen. "Als je iets aardigs voor iemand kan doen, doe dat dan. Het is een fijn gevoel om aardig voor iemand te zijn en het is een geweldig gevoel als iemand aardig voor jou is."
Ook Collette is aardig voor iedereen. Collette Divitto werd 26 jaar geleden geboren met het syndroom van Down. Jarenlang probeerde ze een baan in haar woonplaats Boston te krijgen, maar keer op keer werd ze afgewezen. Op een dag had ze daar genoeg van: ze begon het koekjesbedrijf Collettey's Cookies.
En nu? Nu is ze hartstikke succesvol.
Maar wat maakt haar koekjes zo lekker? "Dat is een geheim", lacht Collette. "Nee, het geheime ingrediënt is liefde. Het was altijd al liefde."
Er waren nog meer onbaatzuchtige mensen..
In Australië hielp Connor McLeod, een blinde 15-jarige jongen, 360.000 Australiërs. Hij zorgde er namelijk voor dat er speciale ribbels op het briefgeld van Australië kwamen, zodat blinden en slechtzienden kunnen voelen dat het om een briefje van 5 dollar gaat.
En de 20-jarige Stephany Roman uit Oegstgeest had er genoeg van dat haar zusje zoveel gepest werd. Zij plaatste een bericht op Facebook, waarin ze beschreef hoe haar zusje werd gepest. Het bericht werd tienduizenden keren gedeeld en de pester bood zijn excuses aan.
En er gebeurden ook echt grappige dingen:
Zo dacht een vrouw uit Amstelveen dat een meteoriet in haar dak was ingeslagen, maar bleek dit een drol uit een vliegtuig te zijn, zat een man vast in een container onder een wc nadat hij zijn telefoon wilde redden, won een geit een missverkiezing in Litouwen, stuurde een voortvluchtige een 'betere' foto van zichzelf naar de politie en werd een dorpje in Engeland maandenlang geteisterd door Aziatische toeristen die waarschijnlijk dachten dat in het dorpje de Harry Potter-films waren opgenomen.
En nog wat positieve cijfers
Nederland staat op de zevende plek van de wereld waar de mensen het gelukkigst zijn.
In 2016 werd ook het laagste aantal moorden in twintig jaar gepleegd in Nederland. Ook in vergelijking met andere landen in Europa behoort Nederland tot de landen waar verhoudingsgewijs de minste moorden worden gepleegd.
En we zijn nog niet klaar: Nederlanders beheersen de Engelse taal het best, in vergelijking met andere landen waar het niet de moedertaal is, onze snelwegen zijn uitgeroepen tot de beste van de wereld en de man met de grootste neus ter wereld woont gewoon in Leiderdorp.
We mogen ook echt trots zijn op onze topsporters. Niet alleen behaalden we negentien medailles (acht gouden) tijdens de Olympische Spelen en 62 medailles (17 gouden) tijdens de Paralympische Spelen, ook waren er opvallende prestaties.
Nooit eerder won een Nederlandse turnster een individuele medaille op de Olympische Spelen, maar in Rio de Janeiro werd geschiedenis geschreven door Sanne Wevers. "Fenomenaal, historisch en ongekend", klonk het emotionele televisiecommentaar van Hans van Zetten over de gouden oefening. Wevers werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.
En ook de Sportman van het Jaar, Max Verstappen, verraste iedereen. De pas 19-jarige coureur oogstte in 2016 bewondering met zijn gedurfde racestijl, fraaie inhaalmanoeuvres en assertieve houding op en naast het circuit. In mei werd Verstappen eerste Nederlander ooit die een grand prix op zijn naam schreef. Bovendien was hij de jongste winnaar ooit.
De Chinese ijsbeer Pizza was niet zo snel als Max maar wel eenzaam. Hij verhuisde van een winkelcentrum in China naar een zee-aquarium. Pizza leefde in een winkelcentrum in Guangzhou in een aquarium dat kleiner was dan 40 vierkante meter, gevuld met een beetje water. Nu woont Pizza in een buitenverblijf van een dierenpark, waar hij de zon op zijn vacht kan voelen, frisse lucht in kan ademen en de lucht kan zien.
En dit aapje vond een nieuwe familie, bij een kudde geiten. Een geitenhoeder zag opeens een aap op de rug van een van zijn geiten zitten in Tonggu, China. "De dieren zijn onafscheidelijk", vertelt de hoeder. "Als de geiten overdag gaan lopen, gaat hij mee en 's avonds slaapt hij bij ze", gaat hij verder. "Een van de geiten is echt zijn nieuwe moeder geworden."