Verslaggever Mattijs van de Wiel testte de sheltersuit
NOS Nieuws

'Sheltersuit' moet dakloze warmhouden in de winter

"Het is een dikke winterjas, met aan de onderkant een rits en daar maak je een stuk slaapzak aan vast. Dat is het eigenlijk." NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel heeft een zogenoemde sheltersuit in zijn handen. Vandaag worden 400 van deze pakken uitgedeeld aan daklozen op het Rembrandtplein in Amsterdam.

Het is de start van een landelijke donatiecampagne met de boodschap: laat daklozen niet doodvriezen. De posters zijn te zien in 3500 bus- en tramhokjes door heel Nederland en zijn bedoeld om geld in te zamelen voor de sheltersuits.

Droge slaapplek

Het pak is een Nederlandse uitvinding die daklozen, als ze niet terecht kunnen bij een winteropvang, een droge slaapplek biedt om koude nachten door te komen. De campagne is opgezet door verschillende bedrijven die zo de ontwerpers van de sheltersuit, Bas Timmer en Alexander de Groot, een handje willen helpen.

De productie van de pakken vindt plaats in Enschede. Een sheltersuit bestaat uit tentdoeken en afgekeurde slaapzakken. Alle onderdelen zijn gedoneerd, vertelt Timmer in het NOS Radio 1 Journaal. Ze worden in elkaar gezet in een geïmproviseerd naaiatelier, waar de machines bemand worden door asielzoekers uit bijvoorbeeld Syrië.

  • Mattijs van de Wiel / NOS
    Asielzoekers zetten de pakken in elkaar
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    De sheltersuits zijn water- en winddicht

"Ik heb altijd al winterkleding ontworpen en ik merkte dat mijn kleding geschikt zou zijn voor mensen op straat. Toen de dakloze vader van twee vrienden van mij overleed door de kou heb ik besloten om hier echt wat mee te doen", zegt ontwerper Timmer. De sheltersuits zijn wind- en waterdicht.

Volgens initiatiefnemer Alexander de Groot verdwijnen daklozen steeds meer uit het straatbeeld vanwege het ontmoedigingsbeleid van de Nederlandse overheid. "In de Randstad is dat natuurlijk anders, maar ook hier zijn ze er nog zeer zeker", vertelt De Groot.

Het feit dat wij bestaan is al schandalig genoeg.

Alexander de Groot

"Ze kunnen 's nachts naar de winteropvang, maar als je te laat of onder invloed van drank of drugs aan de deur komt, kun je geweigerd worden. Ook zijn er hulpweigeraars die niet met dakloosheid willen worden geassocieerd, maar het wel zijn. Er zijn genoeg redenen waarom mensen dus toch op straat slapen", legt hij uit.

Timmer en De Groot zien hun pakken niet als dé oplossing, maar als een sociale handreiking. "Niemand zou op straat moeten leven. Het feit dat wij bestaan is al schandalig genoeg", aldus De Groot.

Niet doordacht

Volgens Rina Beers van de branchevereniging Federatie Opvang is de sheltersuit geen goed idee. "Het is goed dat mensen iets willen doen voor daklozen, maar dit is geen doordachte oplossing", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Het draagt niets bij aan de situatie van dakloze mensen."

Het is volgens Beers nog maar de vraag of er in de winter meer daklozen op straat overlijden dan in de rest van het jaar, zoals de donatiecampagne doet vermoeden. "Er overlijden 's winter zeker daklozen op straat, maar dat gebeurt ook in de zomer. Die mensen zijn vaak ziek, verslaafd of hebben een ongeluk gehad."

Beers vreest bovendien dat de pakken voor veel afval zullen zorgen. "Mensen gaan dit soort pakken laten slingeren. Dat hebben we twintig jaar geleden ook gezien toen er slaapdozen werden uitgedeeld aan daklozen in Rotterdam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl