Stephany Roman (20) uit Oegstgeest plaatste een paar dagen geleden een bericht op Facebook, waarin ze beschrijft hoe haar zusje wordt gepest. Een paar dagen later staat de teller op meer dan 31.000 shares, 7200 likes en 7600 reacties.
Stephany besloot haar boosheid van zich af te schrijven toen haar zusje Gabriele (13) de zoveelste keer overstuur thuiskwam. "Gabriele wordt gepest, getreiterd, vernederd, kapot gemaakt", schrijft ze. En: "zo vaak als ze haar schouders ophaalt bij iedere belediging, zo vaak barst ze thuis in huilen uit".
Momenten dat je je afvraagt waarom je nog door zou gaan met je leven, want niemand wil je. Je bent beter af dood.
"Een voormalig vriendinnetje van Gabriele had een filmpje van haar gedeeld via Snapchat", vertelt Stephany. "Toen ze nog vriendinnen waren, hadden ze samen iets opgenomen waarin Gabriele zichzelf belachelijk maakte. Nu is dat naar heel veel mensen gegaan en zegt dat vriendinnetje dat Gabriele een kankerhoer is. Ze kwam helemaal van streek thuis en is toen later boos en verdrietig de deur uitgelopen."
Stephany tekent de post deels vanuit haar eigen ervaring op; ze werd zelf vanaf groep 3 tot en met de middelbare school gepest. "Letterlijk ziek zijn", schrijft ze daarover. "Om vervolgens naar een psycholoog te moeten, omdat je van binnen in de knoop ligt en kapot gaat. Momenten dat je je afvraagt waarom je nog door zou gaan met je leven, want niemand wil je. Je bent beter af dood."
Positieve reacties
In eerste instantie werd Stephany's bericht maar een paar keer gedeeld. "Mijn zusje vond mijn post eigenlijk niet zo leuk. 'Waarom heb je mijn foto op Facebook gezet?', vroeg Gabriele me. Maar toen er zo veel positieve reacties kwamen, vond ze het toch wel fijn."
Ze pest dan wel en ze verpest een leven, maar ze hoeft niet dood.
"De grootste pester, een jongen, is na mijn bericht naar me toe gekomen en heeft z'n excuses aangeboden. Hij zei dat hij niet wist hoeveel pijn het bij mijn zusje veroorzaakte."
Doodsbedreigingen
Stephany kreeg zeker niet alleen maar positieve reacties. "Ik heb ook doodsbedreigingen naar dat pestende meisje toe in mijn inbox gekregen. Mensen waren zo boos op haar. Af en toe scroll ik door de reacties heen, om te kijken of de naam van dat meisje of de school er niet tussen staat. Ze pest dan wel en ze verpest een leven, maar ze hoeft niet dood."
Ook is het pesten nog niet gestopt. "Dat meisje staat Gabriele nog steeds op te wachten na school en scheldt haar uit. Ook belt ze op, schreeuwt 'vetklep' en hangt weer op. Gabriele heeft het nummer van dat meisje al lang geblokkeerd, maar ze blijft met andere nummers bellen."
"Er valt niet zo veel aan het pesten te doen", vertelt Stephany. "De wijkagent zegt bijvoorbeeld ook dat er te weinig bewijs is om een contactverbod op te leggen. We hebben alles al geprobeerd."
Bij het moderne pesten hoort cyberpesten er vanzelfsprekend bij.
Volgens Remco Pijpers van Kennisnet/Mijn Kind Online loopt online en offline pesten in elkaar over. "Waar jongeren het meest uithangen, daar vindt pesten ook het meest plaats. Bij het moderne pesten hoort internet er vanzelfsprekend bij, omdat dat nu de manier van communiceren is. Via WhatsApp en Snapchat wordt nu bijvoorbeeld veel gepest."
"Sinds een jaar of drie besteden scholen gestructureerder aandacht aan online pestgedrag", vertelt Pijpers. "Wanneer kinderen opmerken dat ze via internet worden gepest, als er bijvoorbeeld een naaktfoto van ze rondgaat, moeten ze zo snel mogelijk actie ondernemen. Je moet er vroeg bij zijn om het in de kiem te smoren."