collegezaal
NOS NieuwsAangepast

Coalitie op zoek naar oplossingen voor onderwijsbegroting

De regeringspartijen zijn op zoek naar een oplossing voor de discussie over de onderwijsbegroting. De afgelopen dagen werd duidelijk dat de oppositie een groot deel van de bezuiniging van 2 miljard euro op onderwijs wil tegenhouden.

Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, loopt het kabinet het risico dat de hele onderwijsbegroting wordt verworpen. Dat is uitzonderlijk.

Gisteren boog de Tweede Kamer zich over de plannen en toen leken de regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB er tot onvrede van de oppositie nog niets voor te voelen de bezuinigingen van tafel te halen. Maar de fractievoorzitters van de regeringspartijen overleggen nu toch over mogelijkheden voor aanpassingen en ook met de oppositie wordt gepraat.

De vertegenwoordigers van de coalitie wilden er vooraf weinig over kwijt. Vice-NSC-fractievoorzitter Van Vroonhoven bevestigde wel dat het gesprek "onder andere" over onderwijs gaat: "We gaan er wel uitkomen; dit is een extraparlementair kabinet, met lucht en ruimte voor de Kamer; als je kijkt naar de zetelverdeling in de Tweede en Eerste Kamer moeten we samenwerken met het parlement."

Irritatie achter de schermen

Achter de schermen is te horen dat er bij de coalitie veel onderlinge irritatie bestaat over het proces tot nu toe. Een deel vindt dat minister Bruins van Onderwijs (NSC) te weinig heeft gedaan om een oplossing te vinden, maar Bruins zelf heeft het idee dat hij te weinig speelruimte heeft.

Naar verluidt heeft minister Heinen van Financiën (VVD) zich intern nu ook in de discussie gemengd, op zoek naar alternatieven. Bruins wil er in het openbaar alleen over zeggen dat er "voortdurend gesprekken plaatsvinden en dat hij natuurlijk op zoek is naar een oplossing".

Btw-verhoging al geschrapt

Als het verzet van de oppositie om de begroting aan te passen tot resultaat leidt, is dat voor de tweede keer in korte tijd. Pasgeleden dwong de oppositie al wijzigingen in het Belastingplan af. De meest in het oog springende aanpassing daarin is dat de verhoging van de btw op cultuur, media en sport in 2026 van tafel gaat.

De Tweede Kamer ging wel akkoord met de oorspronkelijke btw-plannen en de Eerste Kamer zal dat binnenkort waarschijnlijk ook doen, maar het kabinet heeft toegezegd in het voorjaar op zoek te gaan naar alternatieven voor de verhoging.

De behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer gaat morgen verder. Dan antwoordt Bruins de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl