Erling Haaland lacht na het scoren van de 1-0

City wint nipt van Southampton en ziet concurrenten Brighton en Villa punten verspelen

Manchester City heeft de koppositie in de Premier League voor in ieder geval één dag weer overgenomen van Liverpool. De titelverdediger boekte op eigen veld een nipte 1-0 zege op het laaggeplaatste Southampton.

'The Citizens' zijn als enige ploeg nog ongeslagen in de Premier League, maar winnen vaak met minimaal verschil. De laatste keer dat City een competitieduel met meer dan één doelpunt verschil won, was eind augustus. Toen was de ploeg met 3-1 te sterk voor West Ham United.

Topper in Londen

Door de zege heeft City de druk weer bij het Liverpool van trainer Arne Slot neergelegd. Liverpool reist zondag af naar het Emirates-stadion in Londen voor de topper tegen Arsenal, dat vijfde staat.

De Premier League-stand op zaterdag 26 oktober

Southampton keerde vorige zomer na een afwezigheid van één seizoen terug op het hoogste niveau van Engeland en lijkt na negen duels zonder zege een van de voornaamste kandidaten om direct weer af te dalen naar de Championship.

Ernstig gehinderd

Toch slaagde regerend kampioen City er niet in om de bezoekers uit het zuiden van het land te overrompelen, ondanks een vroege voorsprong. Spits Erling Haaland werd in de vijfde minuut ernstig gehinderd door een verdediger, maar de sterke spits kon alsnog de 1-0 binnentikken.

Erling Haaland viert zijn treffer met zijn teamgenoten

Terwijl City zich zonder veel moeite naar de zege voetbalde, profiteerde het van puntenverlies van concurrenten Aston Villa (derde) en Brighton & Hove Albion, dat vijfde staat.

Aston Villa kwam in het eigen Villa Park niet verder dan een gelijkspel (1-1) tegen AFC Bournemouth. waar Justin Kluivert en voormalig Feyenoorder Marcos Senesi een basisplaats hadden. Ian Maatsen begon bij Villa op de bank en mocht twintig minuten voor tijd invallen.

Late gelijkmaker

De thuisploeg kwam een kwartier voor tijd op voorsprong via Ross Barkley, maar zag 'The Cherries' in de zesde minuut van de blessuretijd op gelijke hoogte komen. Evanilson tekende voor de 1-1.

Evanilson viert zijn late gelijkmaker met zijn teamgenoten

Ook Brighton moest een late gelijkmaker slikken. De ploeg verspeelde in de wedstrijd tegen het laaggeplaatste Wolverhampton Wanderers een 2-0 voorsprong: 2-2.

Brighton-coach Fabian Hurzeler had een basisplaats ingeruimd voor doelman Bart Verbruggen en verdedigers Jan Paul van Hecke en Joël Veltman, die naast elkaar stonden opgesteld. Mats Wieffer moest het doen met een invalbeurt van tien minuten.

De thuisploeg ging met een 1-0 voorsprong de rust in door een doelpunt van Danny Welbeck. Evan Ferguson leek de wedstrijd vijf minuten voor tijd te beslissen door de 2-0 te verzorgen, maar via Rayan Aít-Nouri (88ste minuut) en Matheus Cunha (93ste minuut) pakten de bezoekers toch een punt.