Max Verstappen en Lando Norris na de kwalificatie
NOS Sport

Norris pakt pole in Verenigde Staten na crash landgenoot, Verstappen start op P2

Lando Norris heeft poleposition veroverd voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. Max Verstappen noteerde de tweede tijd en start de hoofdrace van zondag op de eerste startrij.

In de slotfase van de laatste kwalificatiesessie was Verstappen bezig met een goede ronde, maar de Nederlander kon zijn snelle ronde niet afmaken vanwege een crash van Mercedes-rijder George Russell.

Sterk weekend

Het was tot nu toe een succesvol weekend voor Verstappen. Na maanden worstelen met zijn auto lijkt hij de RB20 eindelijk weer volledig onder controle te hebben. Dat leverde hem een poleposition op tijdens de kwalificatie voor de sprintrace en die sprintrace wist hij ook te winnen.

Omdat Norris na 19 rondes als derde eindigde, liep Verstappen zaterdagavond al twee punten uit in de WK-stand.

"We racen eindelijk weer", zei hij na de sprintrace. "Ik ben zo blij dat ik weer kon pushen. De auto was echt beter dan voor de wekenlange pauze."

Hamilton sneuvelt snel

Maar dat alles bood op voorhand geen garantie op een goede kwalificatie. Dat bleek wel bij Lewis Hamilton. De Brit was vrijdag nog lange tijd op weg naar poleposition bij de sprintrace en is normaal gesproken heel snel in Austin, maar was nu in de kwalificatie voor de hoofdrace snel klaar. Hij kwalificeerde zich uiteindelijk als negentiende.

In de tweede kwalificatie sneuvelden Liam Lawson en Yuki Tsunoda ondanks een poging van Lawson om de Japanner te voorzien van een slipstream.

Verstappen kende geen problemen en was zowel in de eerste als de tweede kwalificatie de snelste.

Max Verstappen

Dat was in de derde kwalificatie anders. Lando Norris was na de eerste neergezette ronde nipt sneller dan de Nederlander. De Red Bull-coureur was vervolgens in zijn tweede ronde hard op weg om alsnog naar poleposition te rijden, maar toen gooide Mercedes-coureur George Russell roet in het eten.

Doordat de Brit crashte moesten Verstappen en de rest van het veld de ronde afbreken. De snelste tijd van Norris bleef staan. Morgen om 21.00 uur Nederlandse tijd is de hoofdrace.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl