NOS WielrennenAangepast

Baanwielrenner Dorenbos debuteert met WK-brons op omnium: 'Stiekem teleurgesteld'

Baanwielrenner Dorenbos strijdt om wereldtitel op het omnium op WK baan

Baanwielrenner Yanne Dorenbos heeft bij zijn WK-debuut in het Deense Ballerup de bronzen medaille gewonnen op het omnium. De Nederlander ging na drie van de vier onderdelen aan de leiding, maar kwam in de beslissende puntenkoers net tekort voor de wereldtitel.

De Belg Lindsay De Vylder overbrugde een achterstand van 28 punten op de Nederlander en kroonde zichzelf tot wereldkampioen op het olympische onderdeel. "Van tevoren had ik getekend voor brons, maar nu voelt het stiekem toch als een teleurstelling", gaf hij toe na afloop.

Lang zicht op wereldtitel

Al vrij snel verspilde Dorenbos zijn koppositie. De goed geklasseerde Portugees Rui Oliveira - regerend olympisch kampioen op de koppelkoers - pakte een ronde op de rest van het peloton en won daarmee twintig punten. Ook daarna miste de Nederlander een aantal belangrijke ontsnappingen.

Dorenbos ziet wereldtitel door zijn vingers glippen: 'Toch lastig, zo'n puntenkoers'

"De koers viel niet mijn kant op. Misschien heeft het met onervarenheid te maken. Toch best lastig eigenlijk, zo'n puntenkoers starten als klassementsleider."

Desalniettemin hield Dorenbos lang zicht op de regenboogtrui, totdat De Vylder voor de tweede keer een ronde won op het peloton. Voor alle andere coureurs was het gat daarna onoverbrugbaar. Dorenbos mikte vervolgens op een medaille, maar ook dat was geen gemakkelijke opgave.

Eindsprint

Voor de laatste sprint was de 24-jarige coureur namelijk teruggezakt tot de zesde plaats in het klassement. Rekenkundig was een podiumplek nog mogelijk, maar dan moest alles wel net zijn kant op vallen.

  • NOS
    Sprintfinales op de WK baan
  • NOS
    Duuronderdelen op de WK baan

Dorenbos toonde in de laatste twee rondes van de wedstrijd nog één keer zijn goede benen, waarmee hij eerder op de dag de scratch won en tweede werd in de temporace, en pakte precies genoeg punten om vier plaatsen te stijgen en het 22-jarige Franse talent Oscar Nilsson-Julien van het podium te stoten.

"Die sprint was met de moed der wanhoop. Ik weet dat ik dat kan, vaak ook als ik helemaal stuk zit. Ik ben blij dat ik hem nu kon gebruiken om toch nog derde te worden."

De 24-jarige Dorenbos rijdt zijn eerste WK en geldt als een van de grote talenten binnen de duurploeg op de baan, samen met Philip Heijnen (vrijdag brons op de puntenkoers) en Vincent Hoppezak (donderdag vierde op de scratch). Dorenbos was ook al reserve op de Olympische Spelen in Parijs en kreeg nu de kans op het enige olympische individuele onderdeel voor duurrenners.

Eerder dit jaar reed hij al de Europese kampioenschappen. Daar werd hij vierde in het omnium, nadat hij in de puntenkoers een medaille door zijn handen had zien glippen. Bijna gebeurde dat deze zaterdag weer. "Toen was de koers heel gesloten en reden we van sprint naar sprint, nu pakten renners rondes en klapte de wedstrijd helemaal open."

"Ik focuste me vandaag daarom misschien iets te veel op één of twee renners. De volgende keer moet ik iets meer uitzoomen en me op de hele koers focussen."

WK baanwielrennen uitgelegd: zo werkt het omnium

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl