NOS Sport

Wereldrecord Chepngetich ook in Amsterdam nog gesprek van de dag: 'Was verbluft'

Herzog maakt 'diepe buiging' voor Chepngetich na wereldrecord: 'Was verbluft'

In aanloop naar de marathon van Amsterdam van aankomende zondag gaat het in de atletiekwereld nog steeds over het opzienbarende wereldrecord van Ruth Chepngetich (2.09.56) in Chicago.

"Ik was verbluft dat een vrouw dit kon", zegt de Nederlandse atlete Marcella Herzog op een persmoment voor de marathon in eigen land waar ze aan mee gaat doen. "Het was heel bijzonder om te zien."

Haar collega Khalid Choukoud zei dat de prestatie van Chepngetich, die het wereldrecord met bijna twee minuten aanscherpte, "een shock" voor hem was. "Ik zag de doorkomsttijden en dacht dat er misschien een fout was gemaakt."

Pas toen hij de beelden zag, geloofde Choukoud het. "Ik vind dat echt heel mooi te zien. Eigenlijk hadden ze verwacht dat er pas over 10 of 15 jaar een vrouw onder de 2.10 loopt, maar nu gebeurt het binnen een jaar na het oude wereldrecord."

Chepngetich verbetert in Chicago wereldrecord marathon met bijna twee minuten

De 30-jarige Chepngetich spotte met alle wetten afgelopen zondag. Het zorgde voor verbazing en verwondering.

"Ze loopt onder de 2.10, meer kan ik er niet over zeggen", aldus Choukoud, die niet over de "geloofwaardigheid" van de prestatie wil praten. Waar topsport wordt bedreven, worden grenzen verlegd, stelt de loper.

Herzog wil niet in het narratief blijven hangen dat bepaalde tijden onmogelijk zouden zijn. "Als veel mensen denken dat 2.10 niet kan, dan houd je het in stand. Wellicht dat vrouwen dit als voorbeeld zien en meer kunnen dan ze zelf verwachten."

Het nieuwe wereldrecord laat volgens haar zien hoe groot de kloof is tussen de Nederlandse top en "dit geweld", waarmee Herzog de wereldtop bedoelt.

"Veel mannen zullen niet blij zijn", zegt Choukoud over de tijd van van Chepngetich. Hij verwijst naar het feit dat er maar vier Nederlandse marathonlopers sneller zijn dan zij.

Choukoud, na Abdi Nageeye de snelste man van Nederland met een tijd van 2.07.37, is gemotiveerd door het wereldrecord. "Het laat zien dat er meer mogelijk is."

"Vrouwen lopen steeds harder", zegt Choukoud, die zegt dat de stappen tussen wereldrecords kleiner gaan worden. "Op een gegeven moment gaat het eindigen", zegt de atleet die niet gelooft dat vrouwen sneller dan 2 uur en 7 minuten gaan lopen.

Atletenmanager Valentijn Trouw, die met zijn bedrijf wereldtoppers begeleidt, ziet ook dat vrouwen "heel grote" stappen maken. "Maar deze had ik ook niet aan zien komen", verwijzend naar het record.

Toch is het volgens hem niet ondenkbaar dat de volgende topprestatie eraan zit te komen. "De mindset verandert. Als iemand een barrière doorbreekt, dan volgen meer atleten. De internationale marathonwereld is opgeschud."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl