NOS Sport

Hassan wint marathon van Chicago en loopt tweede tijd ooit

Hassan wint marathon van Chicago in tweede tijd ooit

Sifan Hassan heeft ook de tweede marathon gewonnen die ze in haar carrière heeft gelopen. De 30-jarige Nederlandse snelde in Chicago naar de winst in een tijd van 2.13.44, dat is de op een na snelste marathon ooit gelopen bij de vrouwen.

Vlak daarvoor had Kelvin Kiptum het wereldrecord bij de mannen verbeterd met zijn zege in Chicago.

Tot twee weken geleden liep een vrouw de 42.195 kilometer nog nooit onder de 2 uur en 14 minuten, toen brak Tigst Assefa het wereldrecord met een tijd van 2.11.53 in Berlijn. Aan die tijd kwam Hassan niet, maar de tweevoudig olympisch kampioene op de baan liet net als bij haar debuut - eerder dit jaar in Londen - iedereen achter zich.

Hassan kan marathonzege nauwelijks geloven: 'Tweede tijd ooit, fantastisch'

Bij haar marathondebuut in Londen vermorzelde Hassan met 2.18.33 direct het Nederlands record. In Chicago deed ze er dus nog een schepje bovenop en was ze bijna vijf minuten sneller dan een half jaar geleden.

Het wereldrecord moest ze uit haar hoofd zetten, maar ze dook wel onder het Europees record van Paula Radcliffe (2.15.25 in 2003).

Tweestrijd met Chepngetich

"Gewoon de eerste groep volgen en dan kijken wat er gebeurt", zei Hassan in aanloop naar haar tweede marathon. Dat bleek geen makkelijke opgave, mede door de aanwezigheid van Ruth Chepngetich. De Keniaanse was de grote favoriet in Chicago.

Chepngetich noteerde vorig jaar 2.14.18 in Chicago en opende met een snelle start de jacht op haar derde zege op rij in de Windy City. Al snel werd duidelijk dat Hassan de enige was die mee kon, en durfde, in het moordende tempo.

Halverwege kreeg de Nederlandse het moeilijk en moest ze Chepngetich laten gaan, maar het gat werd nooit groter dan 15 seconden.

Op geheel eigen wijze herpakte Hassan zich en won terrein terug. Niet alleen dat, het tempo waarmee Hassan Chepngetich weer bijhaalde lag te hoog voor de Keniaanse om te kunnen volgen. Hassan sloeg na 28 kilometer een gat, onderhield haar tempo en gaf de zege niet meer weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl