NOS Nieuws

Veiligheid, hardrijders, scheve stoepen: wat Rotterdammers willen van nieuwe burgemeester Schouten

Carola Schouten wordt vanmiddag geïnstalleerd als burgemeester van Rotterdam. Schouten, eerder minister namens de ChristenUnie, wordt als opvolger van Ahmed Aboutaleb de eerste vrouwelijke burgemeester van de havenstad.

Sinds begin juli bekend werd dat Schouten werd voorgedragen bleef ze uit de publiciteit. Het is dus nog niet duidelijk wat haar plannen zijn voor de stad. Rotterdammers uit vijf verschillende wijken hebben wel een duidelijke mening over wat de nieuwe burgemeester bovenaan haar prioriteitenlijstje moet zetten.

Veiligheid

"Schouten moet als eerste aan de gang met het thema veiligheid", zegt Amrish (41 jaar) uit de naoorlogse wijk Pendrecht. "Mensen voelen zich niet altijd veilig op straat als ze 's avonds hier rondlopen en er zijn hier ontploffingen aan deuren. Ook vlak bij mijn huis is dat al twee keer gebeurd."

Vervolgens gebeurt er weinig, stelt Amrish. "Agenten komen dan wel langs om het even na te vragen, maar daar blijft het bij. Veel mensen hebben nu een camera opgehangen bij de deur. Dat zou niet moeten, eigenlijk."

Meer surveilleren heeft volgens hem weinig zin. "Meer recherche en meer kijken naar de bron", vindt hij nodig. "Het zou ook goed zijn als Schouten zelf langsgaat in de buurten. Connectie is altijd goed."

Huizen voor jongeren

Wat Carmen Fernandes (51) betreft is er maar één ding waar Carola Schouten als eerste mee aan de gang moet: huisvesting voor jongeren, zegt ze bij de gigantische muurschildering voor de eerder dit jaar overleden rapper Def Rhymz in Crooswijk.

"Er is tegenwoordig erg veel woningnood. Ik heb zelf een dochter van 29 die nog thuis woont. We hebben het heel gezellig, maar ze staat nu al tien jaar ingeschreven en heeft nog geen eigen plek." Luxe hoeft zo'n nieuw huis niet eens te zijn. "Een complex van containerwoningen zou ook al goed zijn. Het hoeft niet groot te zijn, als ze maar een eigen start kunnen maken. Dat helpt ze ook verder om zelfstandig te worden en kennis te maken met zaken als bijvoorbeeld belastingen en gemeentelijke heffingen."

Wat Carmen betreft moet Schouten daarbij ook letten op het leegstandsbeheer van bestaande woningen. "Ik denk dat er best veel panden leegstaan voor lange tijd, waar je dan tijdelijk jongeren in kan huisvesten."

Meer investeren in jongerenwerk

"Vroeger was er veel meer te doen voor de jeugd", vindt Adilson (33) uit Spangen. Wat hem betreft moet de nieuwe burgemeester meer investeren in jongerenwerk. "Toen ik op school zat hadden we op woensdagmiddagen uitjes, zoals zwemmen of naar Plaswijckpark of naar een museum. Daar is de afgelopen jaren op bezuinigd. Daardoor gaan jongens meer op straat hangen."

De verleidingen zijn daar groot, zegt Adilson. "Veel jongeren zien dat hun ouders aan het strijden zijn om rond te komen. Ze voelen zich dan noodgedwongen om een steentje bij te dragen, niet op de beste manier." Meer programma's voor jongeren kunnen volgens hem helpen om wangedrag te voorkomen.

Losse stoeptegels

"Kijk eens naar de stoep. De bestrating ligt overal scheef en stoeptegels zitten los", zegt Luurt Postma (68). Een grote ergernis voor deze Rotterdammer. "Voor oudere mensen is dat een groot probleem. Ze vallen of vallen bijna."

Zelf heeft hij naar eigen zeggen al actie ondernomen, maar zonder resultaat. Daarom is het wat hem betreft aan de nieuwe burgemeester. "Ik heb de wijkagent geïnformeerd, ben naar het stadsdeelkantoor hier in de buurt geweest. Maar er wordt niets mee gedaan."

Verkeersveiligheid

In de wijk Hillegersberg, waar verhoudingsgewijs veel dure woningen staan, is het fijn wonen, zegt bewoner Michelle (35). Maar de verkeersveiligheid is wel een punt van zorg. Wat haar betreft een punt voor Carola Schouten om op te pakken.

"Auto's rijden hier veel te hard. Ze horen 30 te rijden, maar dat gebeurt niet. Er zijn regelmatig aanrijdingen omdat bestuurders zebrapaden negeren. Er wonen hier ook veel jonge kinderen, dus dat is erg gevaarlijk."

Om dit op te lossen moeten de straten op de schop, denkt Michelle. "Meer drempels, ik denk dat dat gaat schelen. Want dan word je vanzelf afgeremd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl