Miljardeninvestering Surinaams olieveld moet land uit financiële crisis helpen
Het Franse oliebedrijf Total gaat samen met een Amerikaans bedrijf 10 miljard dollar investeren in olieboringen voor de kust van Suriname. Het boren zou in 2028 moeten beginnen en 220.000 vaten per dag moeten opleveren.
De opbrengst daarvan zou het Zuid-Amerikaanse land uit de financiële crisis moeten trekken. De inkomsten voor Suriname zouden in de honderden miljoenen per jaar kunnen lopen.
"Vandaag is een historische dag", zei president Santokhi gisteren na de bekendmaking. "Een dag die onze toekomst zal bepalen."
Twijfel
Een beslissing over de investering liet lang op zich wachten. De olievelden werden in 2020 ontdekt, maar internationale oliebedrijven twijfelden of de investeringen zich wel zouden terugbetalen. De olie bleek namelijk moeilijker te winnen dan gedacht.
Ook zijn er zorgen over klimaatverandering. Suriname heeft nu al te lijden onder kusterosie en zwaardere regenval. Vorig jaar sprak toenmalig milieuminister Tjong-Ahin in Nieuwsuur al van een "duivels dilemma" wat betreft de olieboringen. "Aan de ene kant weet je dat het milieugevaar op ons afkomt. Aan de andere kant zoeken wij naar een doorbraak om het leven van onze mensen een beetje beter te maken."
Economische crisis
Volgens president Santokhi zullen de opbrengsten worden gebruikt om de levensstandaard van Surinamers te verhogen. Het land kampt al jaren met een economische crisis. De inflatie is torenhoog, er heerst bittere armoede en het land heeft een staatsschuld van 3,5 miljard euro.
De CEO van Staatsolie, dat namens Suriname de olie-activiteiten beheert, zegt dat Suriname "nooit meer hetzelfde zal zijn". Tegelijkertijd waarschuwt hij voor de valkuil van slecht bestuur. Hij wijst op de grote olievoorraden van Venezuela, terwijl dat land nog steeds kampt met grote economische problemen.