De Surinaamse president Santokhi en zijn vrouw Mellisa
NOS Nieuws

Grote demonstratie in Suriname tegen regering-Santokhi

In Suriname zijn gisteren tussen de duizend en tweeduizend mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering van president Santokhi. Aanleiding is onder meer een financieel schandaal waarbij bijna 1,8 miljoen euro van een rekening van het ministerie van Financiën verdween.

De demonstranten liepen onder meer naar het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. De betogers hebben een lijst opgesteld met elf eisen. Zo willen ze onder meer dat Santokhi de minister van Financiën Achaibersing op non-actief stelt.

Ook willen zij dat hij de benoeming van familieleden op belangrijke posten terugdraait. Zo is er grote kritiek op de benoeming van de vrouw van Santokhi en de broer van vice-president Brunswijk als lid van de raad van commissarissen van het bedrijf Staatsolie Maatschappij Suriname.

Santokhi heeft naar aanleiding van de demonstratie een geplande driedaagse reis naar Paraguay geannuleerd. Hij zou daar onder meer deelnemen aan een top van Mercosur, een douane-unie van Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela, waar ook Suriname aan gelieerd is.

De president liet gisteravond in een verklaring weten dat hij met vertegenwoordigers van de demonstranten, die zich Team Organic noemen, in gesprek wil. Dat neemt de onrust echter niet weg. Demonstranten hebben aangekondigd ook vandaag weer de straat op te gaan.

Eerdere schandalen

Het verdwijnen van de 1,8 miljoen euro is niet het eerste financiële schandaal dat Suriname bezighoudt. In 2020 werd bekend dat uit de kasreserve van de Centrale Bank van Suriname spaargeld ter waarde van 100 miljoen Amerikaanse dollar was verdwenen.

Ook werd in februari de ex-baas van de Surinaamse Centrale Bank, Robert van Trik, veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf vanwege grootschalige corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl