Niklas Behrens komt juichend over de streep in Zürich
NOS Wielrennen

Op gitzwarte wielerdag in Zwitserland wint Behrens WK beloften, ceremonie aangepast

Op een gitzwarte dag voor het wielrennen door het overlijden van juniore Muriel Furrer bij de WK in Zwitserland, heeft de Duitser Niklas Behrens op hetzelfde parcours de wereldtitel voor beloften gegrepen bij de mannen. Tibor Del Grosso was de beste Nederlander op plek acht.

Het WK-parcours lag er opnieuw nat en glad bij, net als bij de vrouwenjunioren op donderdag, maar er werden vandaag geen grote valpartijen gemeld. Tijdens de wedstrijd voor mannenbeloften kwam het overlijdensbericht van Furrer naar buiten. Grote kans dat het merendeel van het peloton er pas na de finish van op de hoogte werd gebracht.

De podiumceremonie na de wedstrijd werd dan ook aangepast, met een minuut stilte voor de huldiging. Ook werd er geen volkslied afgespeeld voor de winnaar. Behrens kreeg wel de regenboogtrui om zijn schouders gehesen.

Dat uitgerekend Behrens de regenboogtrui won, was toch een verrassing. Op voorhand werd vooral gesproken over klimmers als Isaac Del Toro en Jan Christen, de kleine lichtgewichten. Toch waren er verschillende grote krachtpatsers die zich ook in de strijd mengden.

Behrens was één van hen. Een Duitser van 1.95 meter lang die de rest van dit seizoen vooral hoge ogen gooide in de vlakkere wedstrijden. Waar Christen dit WK zijn heil zocht in een lange ontsnapping en de andere klimmers elkaar bestookten, kon outsider Behrens zich - ondanks zijn lengte - verstoppen.

Sprint

In de laatste ronde maakte Behrens samen met de Slowaak Martin Svrček de oversteek naar Christen, en ze lieten hem meteen achter. In de sprint was Behrens zoals verwacht de snelste. Een andere grote, sterke renner werd derde: de Belgische tijdrijder Alec Segaert.

Deze uitslag zal Mathieu van der Poel allicht wat extra moed zal geven voor dit 'klimmers-WK'. Hij rijdt zondag de wegwedstrijd voor elite mannen. De elite vrouwen rijden morgen hun wedstrijd.

  • NOS
    WK wielrennen bij de NOS: wegwedstrijd mannen
  • NOS
    WK wielrennen bij de NOS: wegwedstrijd mannen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl