Een schaap wordt gevaccineerd tegen blauwtong
NOS Nieuws

Blauwtong grijpt minder snel om zich heen

Het blauwtongvirus verspreidt zich steeds minder snel. De afgelopen twee weken werd het virus elke week bij ongeveer 400 dieren vastgesteld, meldt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Dat is veel minder dan bijvoorbeeld in de tweede helft van augustus, toen het aantal besmettingen wekelijks met 1400 à 1500 toenam. In totaal gaat het nu om 8707 gevallen

Meldplicht

Het virus dook na zo'n vijftien jaar afwezigheid een jaar geleden weer op in Nederland en leidde tot de dood van tienduizenden schapen, koeien en geiten. Vooral volwassen schapen werden getroffen. In een paar maanden tijd werd op meer dan 5000 bedrijven het virus vastgesteld. Na de winter werd het even rustig, maar in juli keerde het virus terug.

Blauwtong wordt overgedragen door knutten, kleine muggen. Herkauwers als koeien, schapen en geiten worden er ziek van, met onder meer koorts, stijve poten, een opgezwollen tong en ontstekingen aan de hoeven.

Sinds dit voorjaar worden dieren gevaccineerd tegen blauwtong. Voor het virus geldt een meldplicht, ook als er een vermoeden bestaat op een besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl