Een schaap met de verschijnselen van het blauwtongvirus
NOS Nieuws

Vaccin tegen blauwtong beschikbaar, dierenartsen starten snel met inenten

Schapen en runderen mogen vanaf nu worden gevaccineerd met het vaccin tegen blauwtong. Dat heeft demissionair minister Adema besloten na groen licht van het Bureau Diergeneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen, twee belangrijke adviescolleges.

De verwachting is dat binnen enkele dagen tot een week een miljoen doses vaccins beschikbaar zijn in Nederland. Twee weken later volgt er nog een levering van een miljoen vaccins.

"De afgelopen periode is verschrikkelijk geweest voor zowel de dieren die met het blauwtongvirus besmet waren als de houders van deze dieren", schrijft de minister van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Adema is "zeer verheugd dat er nu een veilig en werkzaam vaccin beschikbaar is waarmee veehouders hun dieren kunnen beschermen".

Een vreugdedansje

Ook boerenbrancheorganisatie LTO is blij met de goedkeuring van het vaccin. "Het is fantastisch nieuws", zegt Saskia Duives, voorzitter van de vakgroep schapenhouderij. "We hadden verwacht dat het veel later zou komen. We waren ook heel erg bang dat met het stijgen van de temperatuur de muggen die de ziekte verspreiden weer zouden gaan vliegen. En dat we dus een nieuwe uitbraak zouden krijgen." Ook Adema noemt in de Kamerbrief de spanning waarin veel veehouders zaten over een mogelijk nieuwe opleving van het virus.

De verwachting bij de LTO was ook dat een tweede uitbraak veel heviger zou zijn dan de eerste. "We hielden ons hart vast. Ik heb toen het bericht kwam een vreugdedansje op mijn bureau gedaan. Dit was het beste nieuws dat we in hele lange tijd gehad hebben." Volgens Duives kan er zo snel worden ingeënt dat er geen dieren meer ernstig ziek zullen worden.

Deze boer schoot afgelopen najaar vol toen hij tijdens een bezoek van de koning en minister Adema over zijn situatie vertelde. Hij verloor tientallen schapen aan blauwtong:

Koning bezoekt emotionele boer

Er zijn rond de één miljoen schapen in Nederland, en per schaap is één dosis vaccin nodig. Runderen moeten voor een optimale bescherming twee keer worden gevaccineerd, met een periode van enkele weken ertussen.

Vorig jaar drongen schapenboeren aan op de toelating van een Zuid-Afrikaans vaccin, maar Adema had zijn twijfels en besloot om dat vaccin niet toe te laten.

Het vaccin dat nu wel is goedgekeurd, is geproduceerd door de Spaanse farmaceut Syva. De verwachting is dat er nog meer doses geproduceerd gaan worden door de farmaceut en dat er ook nog een ander vaccin op de markt komt. De vaccins worden geleverd aan de groothandel, waar dierenartsen ze kunnen kopen. Vervolgens maken zij een afspraak met de veehouders om de dieren te vaccineren.

'Zo snel mogelijk starten'

Het blauwtongvirus wordt verspreid via knutten, een soort kleine muggen. Blauwtong treft vooral schapen. Van het virus krijgen ze hoge koorts, zwellingen en een blauwe tong. Ongeveer driekwart van de schapen die de ziekte krijgen, overleeft het niet. Het gaat om volgens de LTO om 55.000 schapen en om 1000 runderen die tot nu toe aan de ziekte stierven.

Bij runderen uit de ziekte zich in koorts, ontstoken slijmvliezen in de neus en de bek, zweertjes aan de uiers en zwelling aan de poten. Daardoor kunnen ze kreupel worden, maar doorgaans overleven ze de ziekte wel.

Demissionair minister Adema hoopt dat met het vaccin een einde komt aan de ellende in de stallen. Hij is blij met het "harde werk" door de betrokken partijen. "Dierenartsen starten nu zo snel mogelijk met vaccineren, zodat de dieren en houders hopelijk een rustige zomer tegemoet kunnen."

Op honderden plekken in het land werden vorig jaar schapen dood aangetroffen. Verslaggever Danny Simons ging langs bij een schapenfokker in Oosterwolde:

Blauwtongvirus grijpt om zich heen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl