Schapenboer Cees Verhagen in gesprek met koning Willem-Alexander en demissionair minister Piet Adema
NOS Nieuws

Boer schiet vol bij bezoek koning, verloor tientallen schapen aan blauwtong

Koning Willem-Alexander is op bezoek geweest bij een schapenboer uit Stolwijk die door blauwtong is getroffen. Samen met demissionair minister Adema van Landbouw sprak hij met de veehouder over de gevolgen.

De boerderij met schapen en melkkoeien in Stolwijk is een van de ruim 5000 door het virus getroffen bedrijven. Eigenaar Cees Verhagen heeft in de afgelopen tijd 42 schapen verloren aan de besmettelijke ziekte, meldt Omroep West , die bij het bezoek aanwezig was.

In een gesprek met de schapenboer hoorden de koning en Adema over de financiële en emotionele schade die blauwtong aanricht. "Het gaat je niet in de koude kleren zitten", aldus de boer. Na het gesprek volgde in beschermde kleding een rondleiding over het bedrijf.

Verhagen schiet vol als hij over zijn situatie vertelt:

Koning bezoekt emotionele boer

Tijdens een afsluitend gesprek met verschillende boeren en dierenartsen werd gehamerd op het belang van een vaccin. "Veel mensen denken dat zo'n virus in de winter voorbijgaat, maar het gaat alleen even liggen", legde een van hen uit. Het virus wordt overgedragen via kleine vliegjes die knutten heten. "In het voorjaar planten die zich weer voort en zo komt dat virus weer op."

Tegenover Omroep West zegt Verhagen dat hij het een bijzonder bezoek vond. Het blauwtongvirus heeft hem erg geraakt. "Het heeft te maken met het dierenleed dat zich in je stal afspeelt maar ook de financiële problemen die daardoor ontstaan."

Volgens de schapenboer kan hij vaak alleen maar machteloos toekijken. "Het enige wat je kan doen is pijnstillers geven maar je weet van tevoren dat het toch niet helpt."

'We kunnen ons geen risico's veroorloven'

Demissionair minister Adema zegt tegen Omroep West haast te willen maken met een vaccin. "We hebben bij de farmaceutische bedrijven erop aangedrongen om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen." Ook zijn er versnelde procedures beschikbaar zodat het vaccin daarna ook snel kan worden toegelaten op de markt.

Adema benadrukt dat er ondanks de haast wel zorgvuldig naar een vaccin wordt gekeken. "We zijn erop gebrand dat het een veilig vaccin moet zijn, voor zowel mensen als dieren. We kunnen ons geen risico's veroorloven."

Begin september werd bekend dat blauwtong in Nederland is. Uit cijfers van de NVWA blijkt dat het virus inmiddels op 5433 locaties in Nederland is vastgesteld. Blauwtong is een ziekte die alleen voorkomt bij herkauwers, zoals schapen, runderen en geiten. Mensen kunnen niet besmet raken. Vooral bij schapen is de ziekte dodelijk. Ze krijgen hoge koorts, hun tong kan blauw kleuren, ze kwijlen en lopen kreupel. Een werkend vaccin is nog niet in zicht .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl