NOS NieuwsAangepast

Onderzoek: blauwtong mogelijk verspreid door diertransporten

Transport van dieren heeft afgelopen najaar waarschijnlijk bijgedragen aan de snelle verspreiding van het blauwtongvirus in Nederland. Dat concludeert de universiteit in Wageningen, die onderzoek deed naar de verspreiding van het virus waar eind vorig jaar tienduizenden schapen aan bezweken.

Het blauwtongvirus wordt onder meer verspreid via kleine stekende muggen. Deze knutten zijn de voornaamste oorzaak van de verspreiding van het virus tussen boerderijen op korte afstand van elkaar. Maar soms kwam het virus tientallen kilometers ver, en dat duidt op "andere transmissieroutes" zoals diertransport, zeggen de onderzoekers.

Het virus werd in september ontdekt in de buurgemeenten Wijdemeren (Noord-Holland) en Stichtse Vecht (Utrecht). Ruim een week na het eerste geval meldde de overheid dat er zo veel besmettingen waren dat maatregelen geen zin meer hadden. In oktober waren zo'n 2200 veehouderijen besmet en in november stond de teller op meer dan 5000 getroffen bedrijven.

Deze schapenfokker in Oosterwolde (Gelderland) is achttien schapen verloren. In september gingen we bij hem langs:

Blauwtongvirus grijpt om zich heen

Blauwtong treft vooral schapen. Van het virus krijgen ze hoge koorts, zwellingen en een blauwe tong. Ongeveer driekwart van de schapen die de ziekte kregen, overleefde het niet.

Veehouders en deskundigen maken zich ernstig zorgen over komend jaar, mede omdat de ervaring leert dat de ziekte het tweede jaar meestal heviger om zich heen grijpt.

Naast schapen kunnen ook geiten, runderen, herten en sommige dierentuindieren de ziekte krijgen, maar deze dieren gaan er veel minder vaak aan dood. Mensen kunnen de ziekte niet krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl