Minister-president van Brandenburg Dietmar Woidke (midden) bij het bekendmaken van de prognose
NOS NieuwsAangepast

SPD blijft AfD nipt voor in Duitse deelstaat Brandenburg

Bij de deelstaatverkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg lijkt de sociaaldemocratische SPD de grootste te zijn geworden. Volgens de eerste prognose krijgt die partij 31,2 procent van de stemmen, de radicaal-rechtse partij AfD komt daar vlak achter met 29,9 procent van de stemmen.

AfD hoopte vurig op de winst in de deelstaat. Toch noemt de partij de uitslag een groot succes. Ten opzichte van 2019 lijkt AfD ruim 6 procentpunt hoger te zijn geëindigd. Voor de SPD is dat 5 procentpunt.

Beide partijen eindigen ver voor de CDU en de Groenen, die nu samen met de SPD in de deelstaatregering zitten.

De opkomst bij de verkiezingen van vandaag was beduidend hoger dan in 2019. Volgens de Duitse zender ARD was de opkomst met 74 procent een record voor Brandenburg.

Brandenburg heeft sinds de Duitse eenwording in 1990 altijd een sociaaldemocraat als premier gehad. De minister-president is er nu al elf jaar Dietmar Woidke.

"Het lijkt erop dat het, zoals zo vaak in de geschiedenis, de sociaaldemocraten waren die extremisten tegenhielden op weg naar de macht", was de eerste reactie van Woidke na de prognose.

AfD wel de grootste in Thüringen

Begin deze maand werd AfD wel de grootste in de deelstaat Thüringen. De partij kreeg daar ruim 32 procent van de stemmen, veel meer dan de christendemocratische CDU, die bleef steken op 23,6 procent.

Protest tegen de AfD, vandaag in Potsdam in Brandenburg

De radicaal-rechtse partij hoopte het succes van Thüringen te evenaren in Brandenburg, maar lijkt dat nu net niet voor elkaar te hebben gekregen.

Ook in Saksen was dat eerder deze maand het geval. Toen won AfD met 30 procent ook een flink deel van de stemmen, maar kreeg de CDU met ruim 31 procent net iets meer.

Berlijn apart

AfD profiteert van de onvrede in Duitsland over de migratie en van de onrust over recente incidenten met moslimextremisten.

Brandenburg is een dunbevolkte deelstaat met 2,5 miljoen inwoners. Midden in Brandenburg ligt Berlijn. De Duitse hoofdstad is een aparte deelstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl