Een reiziger op treinstation luchthaven Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Openbaar vervoer weer op gang na landelijke staking

Het openbaar vervoer is weer op gang gekomen na de landelijke staking vanochtend van personeel van de NS en streekvervoerbedrijven. Zij legden tussen 04.00 uur en 08.00 uur het werk neer. Treinen reden er alleen tussen Amsterdam Centraal en Schiphol.

Het duurde even voordat alle treinen weer reden zoals gepland, meldt een woordvoerder van de NS. "Dat gebeurt in stapjes. Ons advies is om kort voor vertrek de reisplanner te bekijken", aldus de woordvoerder. Ook na 08.30 uur vielen nog meerdere treinen uit op onder meer Utrecht Centraal en Amsterdam.

Sommige wachtende reizigers toonden begrip voor de staking:

'Volledig terecht, deze staking'

Op enkele reizigers na, waren de meeste mensen op de hoogte van de staking. Stations waren overal nagenoeg leeg. Ook Schiphol laat weten dat de ochtend "beheersbaar" is verlopen, mede doordat er wel treinen van en naar de luchthaven reden tijdens de staking.

Hiertoe besloot de rechter gisteren. Schiphol had samen met de gemeente Haarlemmermeer een kort geding aangespannen. Burgemeester Schuurmans verwachtte een 'grote toename van het wegverkeer' rond luchthaven Schiphol. Een mogelijk 'verkeersinfarct' zou tot een onveilige situatie op de luchthaven kunnen leiden. De rechter ging hierin mee. Drukte op de weg bleef tijdens de uren van de staking volgens de ANWB uit.

"Ook de volgende keer zal ik dit weer zo doen", zegt burgemeester Schuurmans. Schiphol ligt geïsoleerd, legt ze uit. "Mensen die er rondlopen kunnen niet weg als er geen enkele vorm van vervoer is. De paar taxi's die er staan zijn niet genoeg."

Geld-terug-regeling

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag reden wel trams, bussen en metro's. Daar staakten werknemers van de stadsvervoerders gisterochtend al. De rest van het land kon niet rekenen op vervangend busvervoer van de NS. "Daarvoor gaat het om te veel reizigers en bussen."

In een gisteravond verstuurde mail schrijft de NS dat reizigers die "hinder ondervinden van de staking" gebruik kunnen maken van de geld-terug-regeling bij vertraging. Hoeveel de staking de NS naar verwachting zal kosten, meldt het bedrijf niet. "Vanzelfsprekend kost dit geld, maar hier doen we geen mededeling over."

  • ANP
    Een bushokje in Someren vanochtend. Ook meerdere streekvervoerbedrijven hebben het werk neergelegd.
  • Een nagenoeg leeg Utrecht Centraal vanochtend
    Een nagenoeg leeg Utrecht Centraal vanochtend
  • Een gestrande reiziger
    Een gestrande reiziger

Het personeel van NS en streekvervoerders als Arriva, Keolis en Qbuzz staakten vandaag om een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken te behouden. De huidige vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen loopt volgend jaar af. Daarin is geregeld dat deze werknemers drie jaar eerder kunnen stoppen met werken. De vakbonden willen door te staken een nieuwe en betere regeling afdwingen.

Deze week zijn er op meerdere plekken in het land stakingen van leden van de vakbonden FNV en CNV en de Vakcentrale voor Professionals (VCP). Zo heeft de politie aangekondigd deze dagen niet in te grijpen bij een meerdaagse mars van XR van Arnhem naar Den Haag. Komende zondag gaat Ajax-FC Utrecht niet door vanwege aangekondigde acties van de politiebonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl