Reizigers bij de tramhalte Den Haag CS tijdens de werkonderbreking van het stadsvervoer
NOS NieuwsAangepast

Ov-staking voorbij, dienstregeling Den Haag, Rotterdam en Amsterdam opgestart

Het personeel van het stadsvervoer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam heeft vanochtend gestaakt. Tot 08.00 uur reden er geen bussen, metro's en trams. Medewerkers voerden actie voor het behoud van het vroegpensioen voor mensen met een zwaar beroep.

Buschauffeur Hans Groos was een van de actievoerders. Ook hij wil over een paar jaar vervroegd met pensioen, maar valt met de huidige regeling net buiten de boot.

'Schouders versleten'

Op dit moment is er een tijdelijke regeling, die mensen met een zwaar beroep onder voorwaarden in staat stelt drie jaar eerder met pensioen te gaan. Die regeling loopt eind volgend jaar af. "Ik ben 62 en zou ook best graag van zo'n regeling gebruik willen maken", zegt Groos. "Ik heb 35 jaar op de bus gezeten en ook in de tijd dat de stuurbekrachtiging niet zo sterk was. Dus mijn schouders hebben best geleden. Het is allemaal versleten."

En dus staakte hij vanochtend tussen 04.00 en 08.00 uur. "Wij willen gewoon een verbeterde en definitieve regeling zodat mensen wat eerder met pensioen kunnen", zegt Groos.

"Minimaal de helft van de mensen in het stadsvervoer doet zwaar werk", zegt FNV-bestuurder Eric Vermeulen. "Het zijn bijvoorbeeld mensen die onregelmatig werken en met agressiviteit te maken krijgen, zoals tram-, bus-, en metrochauffeurs en conducteurs. Maar ook technische mensen doen fysiek zwaar werk, zoals wielen van trams afhalen", zegt Vermeulen.

Reizigers hadden begrip voor de staking:

OV-staking voor vroegpensioenregeling: 'Nu moet ik een half uur lopen'

Na 08.00 uur werd de dienstregeling weer opgestart. De vervoersbedrijven waarschuwden dat het daarna nog een tijdje zou duren voordat alle bussen, trams en metro's weer volgens dienstregeling zouden rijden. Tegen de middag reed het openbaar vervoer in de drie steden weer volgens planning.

Bussen, trams en metro in drie grote steden rijden niet

Ook in andere sectoren wordt actiegevoerd. Komende zondag gaat de wedstrijd Ajax-FC Utrecht niet door, omdat politieagenten dan staken voor een definitieve regeling voor een vroegpensioen. Morgen wordt er gestaakt bij de NS en het streekvervoer. De bonden voeren deze week ook actie in de bouw, de industrie, de schoonmaak en de zorg.

Het kabinet zegde eind vorige maand een gesprek toe met de vakbonden en werkgevers over een blijvende vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Eerder zei minister Van Hijum van Sociale Zaken: "Wij zien absoluut het belang van dit onderwerp. Niet iedereen haalt gezond zijn pensioen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl