PVV-leider Wilders wordt geïnterviewd in de Tweede Kamer, 10 september 2024
NOS NieuwsAangepast

PVV, VVD willen ook in Nederland snel grenscontroles invoeren, NSC terughoudend

PVV-leider Wilders wil dat het kabinet in navolging van Duitsland zo snel mogelijk grenscontroles invoert. "Hoe eerder hoe beter", zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer. "Als Duitsland het kan, waarom zouden wij het dan niet kunnen."

VVD-fractievoorzitter Yesilgöz gaat ervan uit dat het kabinet met Duitsland in overleg gaat om grenscontroles mogelijk te maken. "Superinteressant om te kijken wat zij doen en dat kunnen wij dan omgekeerd ook doen."

Beide fractievoorzitters wijzen erop dat dit voornemen al in het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staat. Wilders: "Men ging ervan uit dat het een stuk ingewikkelder was. Je ziet nu hoe makkelijk het kan gaan. Toen ik hoorde hoe Duitsland het nu aanpakt dacht ik: 'verhip, dat hadden wij ook kunnen doen'."

Coalitiepartij NSC is wat minder enthousiast. "Frankrijk doet dit al jaren", zegt Kamerlid Boomsma. "We hadden dit ook zonder Duitsland kunnen doen, maar het is natuurlijk niet de ultieme oplossing. We moeten vooral de buitengrenzen van de EU beter gaan bewaken." De partij wil dat het kabinet een goede samenwerking met Duitsland opzet om te zorgen dat het niet leidt tot files en opstoppingen.

Het kabinet moet kijken naar de gevolgen voor het vrachtverkeer en mensen die in het grensgebied wonen:

Wilders: hoe eerder hier grenscontroles hoe beter

Minister van Economische Zaken Beljaarts (PVV) begrijpt waarom Duitsland grenscontroles invoert, maar waakt er wel voor "dat het land bereikbaar blijft". De minister gaat in gesprek met het buurland om te zorgen dat er zo min mogelijk hinder ontstaat voor consumenten en bedrijven.

De transportsector uitte gisteren zorgen over de plannen. Beljaarts zegt die te begrijpen en hoopt "een gulden middenweg" te vinden.

Onderbouwing

GL-PvdA wacht nog af wat Duitsland als onderbouwing aanvoert voor de controles, zegt fractievoorzitter Timmermans in een reactie: "EU-lidstaten mogen dit inderdaad beslissen, maar Duitsland moet aantonen dat de grenscontroles nodig zijn om bepaalde doelen te bereiken en dat het middel proportioneel is. De EU zal dat beoordelen."

PVV en VVD zien dat met vertrouwen tegemoet. "Ik denk dat alle landen om ons heen zien dat het niet goed gaat nu in Europa", zegt Yesilgöz. "We zijn aan alle kanten de grip verloren."

Symboolpolitiek

Op de vraag of de tijdelijke grenscontroles bij een deel van de grenscovergangen geen symboolpolitiek zijn, antwoordde Wilders: "Ook symbolen kunnen helpen." Hij denkt dat het kansloze asielzoekers die al via een ander EU-land Duitsland zijn binnengekomen kan ontmoedigen om naar Nederland te komen.

Boomsma: "Dit soort controles kunnen helpen om zicht te krijgen op mensensmokkelaars en de routes die ze gebruiken. Maar het is nog altijd zo dat mensen recht hebben op asiel en dat mogen ze aan de grens aanvragen." Yesilgöz: "Ik hoop echt dat het helpt en symboliek kan ook bijdragen. Maar met alleen symboolpolitiek is niemand geholpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl