Duitse grenscontrole tijdens de coronapandemie
NOS Nieuws

Zorgen om besluit Duitsland om landsgrenzen te gaan controleren

De aankondiging van de Duitse minister Faeser van Binnenlandse Zaken dat Duitsland vanaf volgende week maandag alle landsgrenzen gaat controleren, leidt tot bezorgdheid bij buurlanden en transportbedrijven.

De tijdelijke paspoortcontroles moeten het aantal mensen terugdringen dat het land zonder geldig visum binnenkomt. De maatregel zal zeker zes maanden van kracht blijven. Dat is de maximaal toegestane periode van grenscontroles binnen de Schengenzone. Binnen landen in dit gebied mogen inwoners van de Europese Unie en visumhouders vrij door de aangesloten landen reizen.

Wachtrijen bij grenzen

Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de paspoortcontroles. De transportbranche zegt dat er grote problemen ontstonden in de coronaperiode en tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland, afgelopen zomer. Bij de extra controles die toen plaatsvonden, ontstonden er lange wachttijden bij de Duitse grens. Dat leidde tot stijgende kosten.

TLN is bang dat producten te laat aankomen, wat grote gevolgen heeft voor de handel. "Duitsland ondermijnt hierdoor het Schengenakkoord en het vrije verkeer van goederen", zegt de organisatie.

Bij Nieuwsuur legde de Duitse politie uit wat er gaat veranderen:

Duitse politie: 'We gaan asielzoekers aan de grens terugsturen'

Minister Faber van Asiel en Migratie liet in een reactie weten dat ze begrijpt dat Duitsland de controles invoert. Zij zelf heeft eerder de wens uitgesproken om het grenstoezicht in Nederland ook te versterken. Ook Faber zei dat het belangrijk is om te kijken of de impact op het handelsverkeer zo klein mogelijk kan worden gehouden.

Oostenrijk is tegen

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Gerhard zei tegen Duitse media dat Oostenrijk het terugsturen van mensen aan de grens niet zal accepteren. Hij zei de federale politie te hebben opgedragen het terugsturen aan de grens niet toe te staan.

Bij een aantal grenzen controleerde Duitsland al strenger sinds vorig jaar, zoals in Tsjechië. De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Rakusan spreekt op X dan ook over een uitbreiding van de huidige maatregelen "die al maanden aan de Duitse grens gelden". Hij zegt geen fundamentele veranderingen te verwachten.

De landen die aan Duitsland grenzen in beeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl