Presidentskandidaat González op verkiezingscampagne, eind juli
NOS NieuwsAangepast

Venezolaanse oppositieleider kreeg onderdak in Nederlandse ambassade

De Venezolaanse oppositieleider Edmundo González heeft ruim een maand in het geheim onderdak gekregen in de Nederlandse ambassade in Caracas. Minister Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat González daar zelf om had gevraagd.

De oppositieleider was sinds de presidentsverkiezingen van eind juli niet meer in het openbaar gezien. Afgelopen dinsdag werd in Venezuela een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en vanochtend werd bekend dat González Venezuela heeft verlaten. Hij heeft politiek asiel gekregen in Spanje.

Volgens de Venezolaanse vicepresident Rodríguez zat de 75-jarige González de afgelopen dagen in de Spaanse ambassade in Caracas. De Venezolaanse regering zou hebben meegewerkt aan zijn vertrek.

Samenzwering

González wordt onder meer beschuldigd van opruiing en samenzwering, naar aanleiding van zijn claim dat hij de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Zittend president Maduro zei echter dat hij de winnaar was en de aan hem gelieerde kiescommissie liet weten dat hij was herkozen.

De oppositie, de Europese Unie, Verenigde Staten en enkele Latijns-Amerikaanse landen erkennen de officiële uitslag niet. De oppositie stond er in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen beter voor dan de populistische Maduro.

Geweld bij demonstraties

In de dagen na de verkiezingen gingen duizenden mensen de straat op uit protest tegen de uitslag. Die demonstraties werden met geweld neergeslagen. Zeker 27 mensen kwamen om het leven en 2400 mensen zijn opgepakt.

Demonstranten en leden van de Venezolaanse oppositie moesten vrezen voor hun veiligheid, schrijft Veldkamp in zijn Kamerbrief. "Een aantal van hen is sinds de verkiezingen opgepakt, van sommigen is vervolgens niets meer vernomen. Deze dreiging gold ook voor oppositiekandidaat González."

De Nederlandse ambassade in Caracas

González was niet algemeen bekend toen hij in maart werd gepresenteerd als presidentskandidaat. De bedoeling van de oppositie was aanvankelijk om met María Corina Machado mee te doen aan de verkiezingen, maar zij wordt door de autoriteiten beschuldigd van corruptie en mag geen politieke functie uitoefenen.

President Maduro is aan de macht sinds de dood van zijn voorganger Hugo Chávez, in het voorjaar van 2013. Hij voert een autoritair bewind en zou door de betwiste uitslag bij de laatste verkiezingen nog eens zes jaar aan de macht kunnen blijven. Door de beroerde economische, humanitaire en politieke situatie zijn de afgelopen jaren miljoenen mensen uit het land vertrokken.

Spanje is voor prominente leden van de Venezolaanse oppositie vaker een toevluchtsoord geweest. In 2020 vertrok Leopoldo López naar het land. Drie jaar eerder was oppositieleider Antonio Ledezma hem voorgegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl