NOS NieuwsAangepast

Grootste huurprijsstijging in dertig jaar: huren gemiddeld 5,4 procent hoger

De huren zijn dit jaar met gemiddeld 5,4 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is de grootste stijging sinds 1993. In Rotterdam stegen de huren het hardst. Daarna volgen Utrecht, Den Haag en Amsterdam, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor sociale huurders bij woningcorporaties lag de gemiddelde huurprijsstijging op 5,6 procent. Bij overige verhuurders in de sociale huursector was dat 5,7 procent en in de vrije sector was de stijging 5 procent.

Voor sociale huurders geldt dat wordt uitgegaan van de gemiddelde loonstijging. Omdat die dit jaar naar verwachting nog hoger wordt, hangt deze huurders in 2025 een verhoging van zo'n 6,5 procent boven het hoofd. De Woonbond wil dat het kabinet ingrijpt. "Veel huurders staat het water allang aan de lippen, boodschappen en andere dagelijkse behoeften zijn al nauwelijks meer te betalen", zegt directeur Zeno Winkels. "Opnieuw een buitenproportionele huurverhoging is de doodsteek. En bovendien volstrekt in strijd met vele verkiezingsbeloften."

Rotterdam

In Rotterdam was de huurstijging het hoogst. De vier grootste woningcorporaties van de stad laten in een reactie aan de NOS weten dat de huurverhogingen nodig zijn voor onderhoud en het verduurzamen van huizen. "Huurders plukken daar de vruchten van met een lager energieverbruik. Ook bouwen we nieuwe woningen voor mensen die al jaren op een wachtlijst staan."

Landelijk gezien is het opvallend dat het bij de drie grootste huurstijgingen in provincies gaat om drie provincies buiten de Randstad (Drenthe, Overijssel, Gelderland). Dat kan betekenen dat de 'rek' er qua stijgingen er in de Randstad wat uit is. Daar waren de afgelopen jaren de huren namelijk al fors gestegen.

'Niet onverwacht'

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) zegt dat de prijsstijging niet onverwacht is. Want als de lonen omhoog gaan, stijgen de huren mee. De laagste inkomens worden volgens het ministerie voldoende ondersteunt met bijvoorbeeld huurtoeslag. Net als de woningcorporaties wijst het ministerie op de gestegen kosten voor verhuurders.

In de cijfers over de huurprijsstijging is ook rekening gehouden met in hoeverre de gemiddelde prijsstijging komt door nieuwe huurders. Bij een bewonerswissel komt er namelijk een nieuw huurcontract en dan is een verhuurder niet gebonden aan de maximale huurprijsstijging van een contract.

Sinds 1 juli dit jaar zijn er overigens wettelijke regels ingegaan over wat een verhuurder maximaal mag vragen in het lage- en middenhuursegment. Die effecten daarvan zijn nog niet echt zichtbaar in deze cijfers.

Het effect van nieuwe huurders op de huurprijsstijging is in onderstaande grafiek te zien aan de lichtrode kleur:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl