Huurwoningen in Amsterdam
NOS Nieuws

Huren in vrije sector in een jaar met bijna 10 procent gestegen

De huren in de vrije sector waren in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 9,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt woningzoeksite Pararius.

Gemiddeld wordt er 18,79 euro per vierkante meter betaald. Omgerekend naar een woning van 75 vierkante meter is dat 1409 euro per maand. Het gaat hierbij om de huur voor nieuwe huurders.

Voor zittende huurders is de jaarlijkse huurverhoging aan regels gebonden. Volgens Pararius onderstrepen de stijgende huren "de aanhoudende druk op de Nederlandse huurmarkt, aangedreven door een beperkt aanbod en een sterke vraag".

Amsterdam blijft de duurste huurstad, met een vierkantemeterprijs van 27,57 euro. Voor een appartement van 75 m2 is dat omgerekend 2068 euro. De prijzen in Amsterdam zijn wel minder hard gestegen dan landelijk gezien, met 3,8 procent op jaarbasis.

Ook in Utrecht stijgen de huren met een percentage van 2,1 procent minder hard. In Rotterdam en Den Haag stijgen de huren met zo'n 8 procent. Eindhoven kent als enige van de vijf grote steden een daling van de huren, met 1,7 procent.

In het tweede kwartaal van dit jaar kwamen er via Pararius 14.673 woningen beschikbaar voor nieuwe huurders. Dat is bijna een derde minder dan een jaar eerder. "Steeds meer particuliere beleggers kiezen om hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen in plaats van weer te verhuren", aldus de woningzoeksite.

Maximumhuren en vaste contracten

Particuliere verhuurders zeggen hun woningen te verkopen, omdat verhuren minder loont. Al in 2023 werd de vermogensbelasting op verhuurde woningen van particulieren flink verhoogd en sinds 1 juli is de markt sterk gereguleerd.

Voor veel woningen in de vrije sector geldt nu een maximale huur op basis van een puntensysteem. Daarnaast zijn vaste huurcontracten nu weer de norm.

Afgelopen kwartaal was het laatste kwartaal waarin die nieuwe huurregels nog niet golden. De komende kwartalen moet blijken wat het effect wordt van het instellen van de maximumhuren en vaste contracten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl