Robin Roefs (links) en Rome-Jayden Owusu-Oduro
NOS Voetbal

Luxeprobleem onder de lat bij Jong Oranje: 'Dat gebeurt niet vaak'

  • Dean van het Laar

    verslaggever Jong Oranje

  • Dean van het Laar

    verslaggever Jong Oranje

Jong Oranje-bondscoach Michael Reiziger kampt momenteel met een luxeprobleem. Hij beschikt met de 21-jarige Robin Roefs (NEC) en de 20-jarige Rome-Jayden Owusu-Oduro (AZ) over twee keepers die in de eredivisie eerste keus zijn bij hun club, iets wat op die leeftijd niet vaak voorkomt.

"Niet veel clubs durven het aan om met een keeper te spelen die zo jong is. Dat gebeurt niet vaak. Dus voor hun ontwikkeling vind ik het fantastisch", zegt Reiziger. Ook Frans Hoek, voormalig keeperstrainer van Oranje, volgt de twee met interesse: "Ze hebben potentie, maar over een jaar of twee weten we eigenlijk pas hoe goed ze zijn."

Plaatsing voor EK

Roefs en Owusu-Oduro nemen op het terras van het KNVB-hotel in Zeist plaats voor een interview. Samen met Calvin Raatsie van Excelsior vormen ze het keepersgilde van Jong Oranje, klaar om zich deze interlandperiode te plaatsen voor het EK van volgend jaar in Slowakije.

Winnen van Jong Noord-Macedonië (donderdag 20.00 uur) en Jong Georgië (maandag 20.00 uur) en dan kunnen de tickets worden geboekt.

Raatsie keepte de vorige interlandperiode nog, maar toen waren Roefs en Owusu-Oduro nog niet doorgebroken bij hun club. Vorig jaar moesten beide talenten zich schikken met een plek op de reservebank, inmiddels zijn ze basisspeler.

Owusu-Oduro keepte vorig seizoen bij AZ viermaal en stond zeven goals toe. Roefs verving bij NEC Jasper Cillessen in vier wedstrijden en kreeg daarin evenveel tegengoals om de oren. Op het oog geen heel indrukwekkende cijfers, maar genoeg om eerste doelman te worden.

"Ze zijn nu op een dusdanig niveau aan het spelen dat je wel een bepaalde keuze moet maken. Ik zoek een keeper die goed kan meevoetballen en als een soort veldspeler tussen de verdedigers in kan spelen. Ze ontlopen elkaar niet veel, dus dat wordt een interessante keuze", aldus Reiziger, die verder leunt op spelverdeler Ian Maatsen en de aanvallers Noah Ohio en Emanuel Emegha.

Volwassen, stoïcijns en evenwichtig

De twee keeperstalenten houden zich afzijdig over hun concurrentiestrijd. Ondanks hun jonge leeftijd ogen ze volwassen, stoïcijns en evenwichtig. Beiden geven een klein inkijkje in hun werkwijze.

Zo doet de 20-jarige Owusu-Oduro voorafgaand aan wedstrijden aan ademhalingsoefeningen om "een momentje voor zichzelf te pakken". Daarmee probeert hij druk om te zetten in plezier en enthousiasme.

Roefs is een realist. "Het keepersvak kent pieken en dalen. Mindere momenten gebeuren en daar moet je mee omgaan. Ik probeer dan rustig de wedstrijd weer op te bouwen. De eerstvolgende bal klemvast pakken en van daaruit doorgaan. Fouten maken gebeurt nou eenmaal. Daar moet je jezelf overheen zetten. Je bent de laatste man die punten kan pakken voor het team. Dat geeft een enorme kick."

Jonge eredivisiekeepers dromen van EK met Jong Oranje

De twee ogen rustig, maar beseffen tegelijkertijd dat hun carrière nu echt een vlucht neemt. Tussen alle wedstrijden, trainingen en verplichtingen door is er af en toe tijd voor een moment van trots. "We hebben niet de ervaring die vaak wordt gevraagd, dus je beseft heel goed dat je een uitzondering op de regel bent", zegt Owusu-Oduro.

Roefs knikt instemmend. Heel even lijkt hij terug te denken aan de jaren die nodig waren om te staan waar hij nu staat. Zijn doorbraak is niet van de een op de andere dag gebeurd.

"Je moet er heel veel voor laten. Het begint eigenlijk pas als je je bij het eerste elftal mag aansluiten. Dan kom je in de volwassen wereld terecht. En het is soms best lastig om daarmee om te gaan. Dat ik hier nu sta, is iets om trots op te zijn."

Tussenstand kwalificatiepoule Jong Oranje

Team Wedstrijden/punten
Jong Oranje 7-21
Jong Georgië 6-13
Jong Zweden 6-10
Jong Moldavië 7-6
Jong Noord-Macedonië 6-6
Jong Gibraltar 8-3

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl