NOS Sport

Van de Zandschulp dacht aan stoppen, maar schittert nu in New York: 'Viel allemaal goed'

Van de Zandschulp na US Open-stunt: 'Dit is iets groots denk ik'

Een half uur nadat hij op sensationele wijze de volgende ronde van de US Open heeft bereikt, kan Botic van de Zandschulp het nog steeds niet geloven: "Het is eigenlijk nog een beetje zoeken naar woorden... Ik besef het nog niet helemaal", zegt hij tegenover de NOS.

Nog maar drie maanden geleden overwoog de Nederlander serieus om te stoppen met tennis, nadat hij naar eigen zeggen de slechtste wedstrijd van zijn leven had gespeeld op Roland Garros. "Natuurlijk heeft iedereen mindere dagen, maar als het er te veel worden, moet je wel vraagtekens zetten," zei hij toen.

Hoe anders ziet de wereld er nu uit. Vannacht versloeg Van de Zandschulp niemand minder dan Carlos Alcaraz, een van de topfavorieten voor de eindzege in New York. De Spanjaard won deze zomer zowel Roland Garros als Wimbledon en bereikte de finale van het olympisch tennistoernooi.

"Dit is iets groots denk ik", beaamt een stoïcijnse Van de Zandschulp. "Maar ik moet eigenlijk de wedstrijd nog terugkijken. Ik heb geen idee hoe het eruit zag of hoe ik gespeeld heb."

Niks gemerkt van rumoer

Zo rustig als Van de Zandschulp de media te woord staat na de grootste zege in zijn carrière, zo kalm was hij ook op de baan. Geen moment leek hij van slag in de driesetter tegen de Spaanse nummer drie van de wereld. De tennisser uit Wageningen was volledig gefocust.

"Mijn trainer zei dat het heel luidruchtig was op de tribune, dat er heel veel mensen bewogen", vertelt Van de Zandschulp. "Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar heel weinig van gemerkt heb. Zo gefocust was ik en dat is alleen maar goed natuurlijk."

Van de Zandschulp stunt met zege op wereldtopper Alcaraz

Opvallend was ook hoe onderkoeld de Nederlander reageerde na het beslissende matchpoint. Slechts een gebalde vuist verraadde iets van blijdschap, maar van zijn gezicht was niets af te lezen.

"Ik was heel rustig ja, dat ben ik tijdens de hele wedstrijd ook wel geweest. Ik ben ook niet iemand die op zijn rug gaat liggen als hij een wedstrijd wint."

Geïnvesteerd in zichzelf

Hoe rustig hij er zelf ook onder is: het is opmerkelijk hoe snel Van de Zandschulp zich heeft herpakt nadat hij aan het begin van de zomer in een sportief en mentaal dal zat. Hij is er in geslaagd zijn gemoedstoestand te verbeteren en wint gewoon weer partijen.

"Ik heb in mezelf geïnvesteerd door hard te blijven trainen en wat meer wedstrijden te spelen, en ook de overwinning in de vorige wedstrijd speelt wel mee", wijst Van de Zandschulp op zijn afgetekende overwinning in de eerste ronde van de US Open. "Maar soms moet het ook gewoon allemaal goed vallen tijdens een wedstrijd."

De vraag die rest: waar eindigt het voor Van de Zandschulp op deze US Open? In de volgende ronde wacht de Brit Jack Draper, de nummer 25 van de wereldranglijst. Dat is een goede bekende van de Nederlander.

"Daar heb ik een aantal keer mee getraind", vertelt hij. "Goede serveerder, goede speler. Hij heeft een goed seizoen, dus dat gaat weer een pittige kluif worden", besluit de tennisser luchtig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl